Beja, la puşcărie pentru mineriada din 1999!

Convins că i s-au prescris faptele și că nu mai poate fi încarcerat pentru implicarea sa în mineriada din 1999, unul dintre foștii lideri ai ortacilor din Valea Jiului, Romeo Beja, a ajuns ieri în spatele gratiilor. În anul 2005 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, alături de gorjeanul Constantin Crețan și de alți locotenenți ai lui Miron Cozma, cum ar fi Vasile Lupu, Dorin Loiș și Ionel Ciontu.

 Cu excepția lui Beja, toți au executat pedepsele, Ciontu decedând între timp chiar în timpul detenției. Romeo Beja a fugit din țară imediat cum a aflat de sentința finală și a ajuns la un moment dat până în Venezuela, unde a stat ani buni, fiind convins că nu va fi extrădat.

Sătul să tot fie fugar, dar sigur pe el că nu va mai executa pedeapsa după atâta timp, Beja a revenit în România și la sfârșitul anului trecut a contestat în instanță mandatul de 5 ani emis pe numele său. Acum Curtea de Apel București a dat un verdict care, probabil, l-a năucit pe cel care în 1999 conducea mii de mineri spre capitală. „Respinge, ca nefondată, contestaţia la executare formulată de contestatorul condamnat Beja Romeo cu privire la punerea în executare a pedepsei de 5 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr.72 din data de 12 decembrie 2003, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în Dosarul nr.492/2002 (rămasă definitivă prin Decizia nr.5459 din data de 28 septembrie 2005, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în Dosarul nr.2551/2004. În temeiul art.275 alin.2 din Codul de procedură penală, obligă pe contestatorul condamnat la plata către stat a sumei de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”, se arată în decizia de ieri a instanței.

După pronunțarea verdictului, jandarmii și polițiștii l-au și ridicat pe Beja ducându-l în arestul Poliției Capitalei, cel mai probabil el urmând să execute pedeapsa de 5 ani în Penitenciarul Rahova. Liderul sindical Constantin Crețan s-a declarat uimit de faptul că fostul său amic a fost încarcerat după atâta timp, el recunoscând că a avut o discuție cu Beja în cursul anului trecut, fostul sindicalist din Valea Jiului fiind convins la acea vreme că acuzațiile și mandatul emis pe numele său erau prescrise.

Vizualizări: 1,235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: