Potop în Gorj: Case inundate, animale moarte și culturi distruse

Mai multe localităţi din Judeţul Gorj au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele zile. Zeci de gospodării din comuna Crasna au fost inundate, marți seara, în urma unui potop. Apa le-a intrat oamenilor și în case, le-a inundat culturile și le-a omorât păsările. Pompierii militari au intervenit în mai multe sate din Gorj pentru a le da oamenilor o mână de ajutor.

Furtuna a făcut ravagii în saul Radoși din Crasna. Mai mulți localnici s-au trezit cu apa în case. „Îmi intră apa peste tot. Prin casă, prin perdele. Îmi sparse peretele, ieșea apa bolborosind. Se făcu de o jumătate de metru”, ne-a povestit o localnică. A plouat câteva zeci de minute, însă a fost suficient pentru ca apa să intre în mai multe gospodării și să le inunde sau să le omoare animalele. „În maximum 40 de minute, a plouat peste 200 de litri pe metrul pătrat. Șanțurile noastre au devenit ca niște râuri. Toate casele din zonă au fost inundate. Nu am văzut așa ceva în 50 de ani. Suntem în pantă și avem casele inundate. Sap în curte să-mi scot apa din gospodărie. Vecinilor le-a omorât apa toate păsările”, susținea un alt localnic din Crasna.

Pompierii militari, zeci de intervenții

Nu este prima dată când oamenii se trezesc cu apa peste ei. În urmă cu două săptămâni, s-au confruntat cu aceeași problemă. Oamenii așteaptă intervenția autorităților locale, iar primăriile se așteaptă ca localnicii să-și facă ordine în fața gospodăriilor şi să-şi cureţe şanţurile. Pompierii militari au intervenit cu mai multe motopompe pentru a scoate apa din curțile oamenilor. „Având în vedere precipitațiile abundente căzute în mai multe gospodării din mai multe localități, pompierii militari au intervenit cu mai multe motopompe. În Novaci, s-a intervenit pentru evacuarea apei dintr-un beci și dintr-o gospodărie, în comuna Crasna, am scos apa din trei gospodării și trei beciuri, iar în comuna Logrești, am intervenit pentru a scoate apa dintr-o casă de locuit și o gospodărie”, a declarat Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Pompierii au mai intervenit și în Văgiulești sau Colțești.  Căderi de grindină și ploi torențiale s-au înregistrat miercuri la Dobrița, comuna Runcu. În jurul orei 19.00 a bătut piatra timp de minute bune. Doar de cinci minute de ploaie a fost nevoie pentru ca strada Jiului din Târgu Jiu să se transforme în lac de acumulare. „După 5 minute de ploaie, avem lac de acumulare pe strada Jiului, domnilor candidați la primărie va invit cu barca în campanie!", a scris un târgujian

„Comisiile locale au datoria să facă evaluări în ceea ce privește pagubele înregistrate. Dacă se impune, vom înainta documentaţiile către Guvern pentru a solicita sprijin pentru cei afectați”, a transmis prefectul Ciprian Florescu.

Galerie foto



Vizualizări: 2,983

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: