Povestea ultimului costum popular pe care l-a îmbrăcat Maria Lătărețu

Adevărate bijuterii au fost expuse, astăzi, la Muzeul de Artă, din Târgu Jiu. Printre piesele care au atras toate privirile au fost un costum popular ce i-a aparținut surorii Ecaterinei Teodoroiu sau ultimul costum tradițional îmbrăcat de Maria Lătărețu chiar în ziua în care s-a prăbușit pe scenă și a murit. 

Luminița Dragomir e strănepoata Ecaterinei Teodoroiu. Păstrează cu mare grijă și mândrie o moștenire de suflet și de neprețuit. Un costum popular ce i-a aparținut Sabinei, surorii Cătălinei Teodoroiu. "Este în familia Toderoilor, cum ni se spune nouă, de peste un secol. Străbunica mea mi l-a lăsat mie, nu mamei, nu bunicii, ca să am grijă de el, să-l prețuiesc și, prin el, să trăiască și Ecaterina. Ei ii era destinat, dar n-a mai trăit să-l primească de la mama ei. A fost dat surorii, strabunica mea și așa a ajuns la mine. Are o valore neprețuită și îl apreciez din tot sufletul. E prima dată când este expus la Târgu Jiu", ne-a spus Luminița Dragomir. 

Un alt costum cu poveste este cel pe care l-a îmbrăcat Maria Lătărețu în ultimul ei spectacol. "Este un costum de sărbătoare, cu mărgele, paiete, maramă de borangic. A fost purtat chiar în ziua in care Maria Lătărețu a murit pe scenă. Este o piesă foarte importantă, o adevărată bijuterie", a spus Albinel Firescu, muzeograf. 

Din expoziția de astăzi, au mai făcut parte și un costum tradițional de mireasă, precum și unul ce i-a apartinut cântăreței Filofteia Lăcătușu. 

Un costum vechi de peste un secol, cusut în culorile tricolorului, a întregit colecția de ii. "Este cusut cu roșu, galben și albastru. Pe cât de colorat ați crede că sună când auzi de tricolor pe costumul popular, pe atât de decent, de elegant și frumos este acesta. A fost premiat la Paris, la o expoziție internațională din perioada interbelică", a spus Luminița Dădălău, cea care deține costumul. 

Acesta a fost salvat, de curând, dintr-un incendiu care a cuprins casa femeii.

Galerie foto





Vizualizări: 1,175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: