Povestea unor eroi din Bălăneşti, premiată la Bucureşti

Un grup de elevi ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu a fost premiat, la sfârşitul lunii iunie, la un concurs naţional, competiţie organizată de Universitatea Bucureşti. Participanţii au avut de întocmit un eseu în care să prezinte familia în contextul Primului Război Mondial şi a Marii Uniri. Cei trei elevi ai liceului târgujian au reprezentat judeţul Gorj şi au fost premiaţi cu menţiune pentru povestea unei familii de eroi din comuna Bălăneşti.  

Echipa gorjeană a fost formată din Elena Bianca Creţu, Maria Alexandra Guţă şi Mircea Gabriel Rentea, cu toţii elevi ai Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu. Tema concursului care s-a desfăşurat la Bucureşti a fost „Familia mea în vremea Marelui Război şi a Marii Uniri”.  

Elevii gorjeni şi-au susţinut în faţa comisiei eseul şi au prezentat un filmuleţ. „Pentru a participa la acest concurs, am apelat la amintirile unui localnic din comuna Bălăneşti, Grigore Haidău, deoarece destinul familiei sale m-a impresionat personal în mod deosebit. Bunicul său a participat la evenimentele desfăşurate în Primul Război Mondial, decedând pe frontul din Moldova, în anul 1916, iar unchiul acestuia a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, decedând în Crimeea. De asemenea, fiul acestuia a decedat în decembrie 1989, la Revoluţie. Am mers la dânsul acasă, am discutat cu el, ne-a povestit experienţele prin care a trecut, despre fiul său care s-a sacrificat pentru ţară. Am realizat iniţial un eseu, l-am filmat pe domnul Haidău în timp ce ne povestea, are şi o carte scrisă, şi am lucrat şi în PowerPoint”, a explicat Elena Bianca Creţu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu.      

La acest concurs au participat 22 de echipe de elevi din tot atâtea judeţe ale ţării. Elevii din Târgu Jiu au fost singurii care au reprezentat judeţul Gorj. „A fost un concurs naţional în colaborare cu Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie şi Societatea de Ştiinţe Istorice din România. Echipaje din multe judeţe ale ţării s-au înscris. Echipajul, sub coordonarea mea, s-a calificat la faza naţională şi în urma competiţiei ce s-a desfăşurat la Bucureşti, în perioada 26-28 iunie, a obţinut menţiune la faza naţională. A fost o acţiune reuşită, inedită din toate punctele de vedere, pentru că pentru prima dată în anul Centenarului am văzut într-adevăr că istoria este la mare cinste”, a declarat profesorul Marius Badea, coordonatorul echipei de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu.

Vizualizări: 7,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: