Prefectul Teodorescu, complice la un abuz grosolan

Este incredibil cât de inventivi pot fi unii când este vorba de încălcarea legii. Primăria Turcineşti a reuşit după trei ani de încercări să recepţioneze o lucrare de un milion de euro, nefuncţională, schimbând integral comisia de recepţie. Mai exact, prima comisie, formată din nouă persoane, a respins recepţia în februarie 2011 şi a cerut constructorului să remedieze deficienţele. Primarul din localitate a dispus formarea unei alte comisii de recepţie, dar fostul prefect Liviu Andrei s-a opus şi instanţa a constatat că prima comisie a fost constituită legal şi nu poate fi înlocuită. Soluţia a fost găsită abia în 2013 şi este susţinută de prefectul Teodorescu: a fost menţinută prima comisie, dar cei nouă membri iniţiali au fost înlocuiţi cu alte şapte persoane. Probabil Teodorescu crede că astfel a fentat legea, dar de fapt a ajutat la încălcarea ei. Grupul pentru Acţiune în Interes Public (GAIP), condus de Narcis Daju, a anunţat că va sesiza organele competente cu privire la acest abuz.

Investiţia pentru care Primăria Turcineşti a cheltuit aproape un milion de euro din fonduri guvernamentale este „Sistemul public centralizat de alimentare cu apă a comunei”. Ar fi trebuit să fie funcţională din 2010, dar nici în prezent nu curge apă decât din când în când.

Iată doar câteva dintre deficienţele constatate de Curtea de Conturi în 2010: puţul de alimentare cu apă a fost forat la adâncimea de 185 de metri în loc de 300 de metri prevăzută în oferta financiară şi în proiectul de execuţie; nu au fost montate un număr de 213 borne din beton pentru urmărirea traseului cablurilor automatizare pentru înmagazinare şi pentru staţia de pompare-clorinare; împrejmuirile la rezervoare, staţie pompe şi puţul forat au fost executate din stâlpi din ţevi în loc de stâlpi din beton precomprimat cum era prevăzut în proiect şi ofertă;  platformele din beton la un număr de 45 fântâni publice au fost executate la dimensiuni mai mici decât cele prevăzute în proiect, iar în unele cazuri au fost montate fără platformă; cantitatea de săpătură decontată pentru şanţurile unde s-au introdus conductele de aducţiune şi de distribuţie a apei a fost mai mare decât cea real executată, etc.

Aceeaşi comisie, cu alţi membri?

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care prima comisie de recepţie, formată din Dumitru Modrea – preşedinte, Nicolae Curelea, Nicolae Buzatu, Daniel Raus, Ion Feroiu, Călin Grădinaru, Ion Şerbu, Ion Cenuşe şi Constantin Stoian, a refuzat recepţia şi a dispus remedierea deficienţelor.

În loc să ceară constructorului să facă asta, primarul Vasile Gogălniceanu s-a considerat o victimă politică a celor din comisia de recepţie şi a făcut o alta. Numai că legea nu permite acest gen de inginerii. Pe cale de consecinţă, fostul prefect Liviu Andrei a atacat în instanţă decizia primarului, iar Tribunalul Gorj a stabilit că „era deja legal constituită o astfel de comisie”, care „s-a întrunit şi a funcţionat potrivit atribuţiilor legale”. Instanţa a stabilit că procesul verbal din februarie 2011, prin care comisia a respins recepţia şi a recomandat remedierea deficienţelor constatate este legal şi trebuie respectat.

A doua comisie de recepţie a fost considerată ilegală de instanţă, iar primăria a fost nevoită să revină la prima. După doi ani în care recepţia nu a putut fi făcută, primarul Gogălniceanu a decis să îi înlocuiască toţi membri. Astfel, la începutul acestui an, lucrarea a fost recepţionată de o comisie formată din Grigore Craioveanu – preşedinte şi Ion Berca, Ion Crăciunescu, Cristina Şchiopu, Grigore Ciocăzan, Dumitru Lungu şi Daniel Bordei.

„Prefectul a ales să se poziţioneze batjocoritor”

GAIP l-a sesizat pe prefectul Teodorescu cu privire la faptul că numirea unei alte comisii a fost deja declarată ilegală de instanţă, dar răspunsul a fost halucinant. Nu este vorba de o a treia comisie, ci tot de prima, doar că are alţi membri. „În fapt, dispoziţia primarului comunei Turcineşti nr. 11/2013 nu se referă la constituirea unei noi comisii, ci vizează actualizarea componenţei acesteia, prin înlocuirea membrilor desemnaţi iniţial”, se arată în răspunsul prefectului Teodorescu.

Narcis Daju, preşedintele GAIP, a comentat răspunsul primit de la prefect: „Din păcate, a ales să se poziționeze batjocoritor, în disprețul legilor și al stării de fapt de la Turcinești. Prefectul demonstrează că nu poate fi apolitic, că protejează penalii din PSD de la înălțimea funcției sale de prefect, că modelul lui în politică și administrație nu e Victor Ponta, ci Ion Călinoiu. Pe o situație identică, fostul prefect a obținut anularea de către Tribunalul Gorj a celei de-a doua recepții. Între timp, la alimentarea cu apă nu s-a remediat nimic, nici legile nu s-au schimbat. Avem doar un nou prefect, care poziționează Prefectura în afara legii, în beneficiul unor penali din propriul partid și al unor constructori de casă ai PSD Gorj”.

Recepţie la mişto

Ei bine, dacă în 2010 Curtea de Conturi şi în 2011 comisia de recepţie au constatat nereguli grave, acestea nu au fost văzute de noua comisie, deşi între timp constructorul nu a remediat nimic. Astfel, noua comisie a constatat, aproape la mişto, că lipsesc 6-7 ţigle la un acoperiş, un capac la unul din rezervoare, că s-a luat puţin vopseaua de protecţie şi că ar fi nevoie de un lacăt la cabina forajului hidrogeologic. Aşa că recepţia a fost semnată, iar Consiliul Local a aprobat intrarea alimentării cu apă în domeniul public.

Următorul pas este transferarea lucrării către Aparegio, care să repare din banii tuturor gorjenilor deficienţele investiţiei de la Turcineşti.

Recepţia abuzivă împiedică punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti

Interesant că judecătorii Curţii de Apel Craiova au obligat constructorul să remedieze deficienţele, iar sentinţa este executorie. Acesta trebuie, potrivit sentinţei, să facă, printre altele, un alt puţ, cu adâncimea prevăzută în proiect. Sentinţa a fost dată înainte de mascarada de recepţie, numai că acum constructorul nu o mai poate pune în aplicare, din cauză că legea nu îi permite să intervină la o lucrare deja recepţionată. Mai mult, nici beneficiarul lucrării nu mai poate avea pretenţii de la constructor, după ce a semnat recepţia.

Şi acest aspect a fost sesizat de GAIP prefectului Teodorescu, dar acesta se spală pe mâini şi spune că nu este de competenţa lui, dar că a „solicitat autorităţilor locale din comuna Turcineşti să aibă în vedere dispozitivul executoriu al acesteia şi să dispună în consecinţă”. „I-am explicat foarte clar prefectului că primarul Gogălniceanu, din moment ce a acceptat ca recepționată investiția, nu mai poate, legal, să ceară efectuarea unor lucrări suplimentare. Ne aflăm în situația stupidă ca sentința executorie de refacere a puțului să nu mai poată fi pusă în aplicare”, a precizat Daju, care a spus că „din momentul de față, n-am nici un motiv să mă mai aștept la ceva bun de la prefectul județului Gorj și de la juriștii acestuia”.

G.A.I.P. se va adresa, în consecință, premierului și Ministerului Administrației și Internelor. „De asemenea, am decis să contestăm noi în justiție cea de-a treia recepție și actele administrative aferente”, a declarat Narcis Daju.

Vizualizări: 416

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: