Un milion de euro aruncați pe tarla de Primăria Alimpești

Aproape un milion de euro, bani europeni, au fost obţinuţi de Primăria Alimpeşti pentru a asfalta drumurile de tarla din comună. Opt firme s-au înscris la licitaţie, ofertele fiind deschise ieri. Firmele au cerut zeci de clarificări în ultimele săptămâni, deoarece caietul de sarcini a fost plin de contradicţii. O firmă din Craiova a depus chiar contestaţie. Ziarul Pandurul a aflat de unde au apărut contradicţiile. Caietul de sarcini a fost preluat cu copy-paste de la o licitaţie organizată de comuna Bărbăteşti din Vâlcea. Dovada apare chiar în caietul de sarcini publicat de primăria Alimpeşti pe SEAP, unde din greşeală a mai rămas un pasaj cu numele primăriei din judeţul vecin.

“Execuţia lucrărilor se va realiza pe amplasamentul Comunei BĂRBĂTEŞTI, judeţul Vâlcea” – aşa scrie în caietul de sarcini prin care Primăria Alimpeşti a scos la licitaţie asfaltarea a 8.645 metri de drumuri agricole. Nu este însă singura prevedere care i-a contrariat pe investitorii interesaţi să obţină lucrarea de circa un milion de euro. Zeci de clarificări au cerut aceştia în ultimele săptămâni, documentaţia întocmită de Primăria Alimpeşti fiind atât de varză, încât la un moment dat se face vorbire de 8.645 de kilometri în loc de metri. Mai mult, undeva se prevede ca stratul de balast de sub asfalt să aibă 15 cm, în altă parte 30 cm. Cantităţile de materiale sunt exprimate când în metri pătraţi, când în metri cubi. Mai mult, la fiecare clarificare solicitată de firme, primăria a modificat substanţial cantităţile, astfel încât, dacă punem cap la cap clarificările, nu mai rămâne nimic din caietul de sarcini iniţial. Asta ca să nu mai spunem că firmele câştigătoare trebuie să facă un management de trafic pe uliţele care duc la tarlalele agricole, în care să precizeze zilele în care sunt restricţii de trafic. Ca şi cum la Alimpeşti căruţele pot trece pe uliţe doar în anumite zile ale săptămânii sau numai la anumite ore! O firmă din Craiova, Gidazi Prod Com, chiar a depus pe 8 februarie o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Uliţele vor fi mai bune decât drumurile judeţene

Cu toate acestea, Primăria Alimpeşti a ţinut ieri licitaţia. Ofertele au fost deschise, dar poate dura şi 25 de zile până vom afla câştigătorul, după cum a precizat primarul Elena Mosor.

Aceasta susţine că Primăria Alimpești a câștigat un proiect pe măsura 125 privind „Modernizarea drumurilor de exploatare agricolă”. Valoarea estimată a serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor este de 3.933.573 lei fără TVA.  Proiectul a fost depus în 2011, în 2012 a fost semnat contractul de finanțate, iar ieri a fost organizată licitația pe SEAP. La licitație au participat 8 firme din Gorj, București, Giurgiu, Vâlcea și Slatina, iar societatea care va fi desemnată câștigătoare va avea de asfaltat 8.645 metri de drumuri agricole în maxim 21 de luni.  

Cu această investiție, drumurile care duc la culturile localnicilor vor arăta mai bine ca drumurile comunale, sătești sau chiar județene din comuna Alimpești. „Drumurile de tarla vor fi modernizate, mai exact vor avea mixtură asfaltică. O să asfaltăm drumurile de tarla care duc la culturile oamenilor, dar și pe cele care fac legătura cu alte drumuri din comună, să nu mai fie probleme când se duc oamenii să-și cultive terenul sau să-și strângă recolta”, a precizat Elena Mosor, primarul comunei Alimpești.

Elena Mosor susține că a accesat acest program pentru ca vehiculele cu tracțiune animală, dar și utilajele agricole să nu mai circule pe drumurile județene din comună. „Știți că nu au voie căruțele să circule pe drumurile publice și nici utilajele agricole. În felul acesta le deviem pe drumurile de tarla”, explică Mosor.

EVALUARE

Cele opt oferte vor fi evaluate din punct de vedere tehnic, dar şi financiar. Preţul va avea o pondere de 75% în alegerea câştigătorului. Vor mai conta durata de execuţie a proiectului (între două şi trei luni), dar şi durata de execuţie a lucrării (între 18 şi 21 de luni). Aceste criterii vor avea o pondere de 10% respectiv 15%.   

CONTRADICŢIE

Interesant este că, deşi primăriţa vorbeşte despre un proiect finanţat din fonduri europene, pe SEAP a publicat cu totul altceva. La rubrica „Contractul se înscrie într-un proiect/program finanţat din fonduri comunitare” răspunsul primăriei este “Nu”.

Vizualizări: 392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: