Ciurel dă vina pe eoliene, în loc să scadă costurile

Laurenţiu Ciurel s-a obişnuit să dea vina pe „eoliene” pentru faptul că nu vinde energie. Acesta spune că „energia verde” a ocupat o bună parte din piaţă. Pe site-ul Transelectrica, actualizat în fiecare minut, sunt publicate „intrările” în sistemul de energie. Energia eoliană deţine în majoritatea timpului între 3-5% din cota de piaţă, în timp ce energia pe cărbune depăşeşte 30%. Un loc important îl deţine energia pe bază de hidrocarburi, care ocupă cam un sfert de piaţă, fiind urmată de energia nucleară şi hidro. Problema reală a lui Ciurel nu este lipsa pieţei de desfacere, aşa cum s-a obişnuit să spună, ci faptul că este cel mai scump producător.

CE Oltenia, dacă vinde cantitatea de energie pe care şi-a fundamentat bugetul, trebuie să achiziţioneze certificate de CO2 de circa 130 de milioane de euro, adică mai mult de 15% din cifra de afaceri de anul trecut. Un cost suplimentar care impune reduceri de costuri la alte capitole. Până acum, conducerea CE Oltenia a ştiut să taie doar din veniturile salariale şi din investiţii, dar nu este suficient pentru a concura cu alte tipuri de energie.

VEZI VÂNZĂRILE LA ACEASTĂ ORĂ AICI.

Ciurel, în loc să scadă costurile CE Oltenia, face protecţie socială cu judeţele vecine Gorjului, livrând energie pe datorie către Oltchim sau făcând paşi spre fuziunea cu termoficarea din Craiova, o societate cu pierderi imense.

Cât vinde CEO, cât „verzii“

Managerul Laurenţiu Ciurel a explicat la o emisiune TV că ar avea nevoie de peste 100 de milioane de euro pentru achiziţionarea certificatelor verzi, iar profitul în cel mai bun an a fost de 50 de milioane de euro. „Acum, în 2013, suntem în situaţia, ca, dacă avem noroc, adică dacă preţul certificatelor verzi va fi 6 euro şi nu 9 sau 10 sau 14 euro, să trebuiască să plătim 100 de milioane de euro pe acestea. Varianta pesimistă este 140 de milioane de euro“, a spus Ciurel. Compania trebuie să vândă şi mai multă energie, lucru greu de făcut în România, unde consumul a scăzut mult.

Energia eoliană nu este un aşa mare pericol cum îl prezintă Ciurel, pentru că în cea mai mare parte a zilei ocupă între 3% şi 5% din ce intră în sistemul naţional. Energia fotovoltaică şi mai puţin, deoarece primul megawatt a intrat în sistem săptămâna trecută. Dar, energia verde are prioritate în sistem şi în plus este subvenţionată chiar de producătorii de energie care poluează, precum CEO.

Spre exemplu, ieri, la ora 9.00 energia pe cărbune livra în sistemul naţional energetic 33% din cantitatea de energie consumată, iar eolienele 3%. Mai degrabă concurenţa este făcută de energia pe hidrocarburi, cu un procent de 23%, hidro cu 21% şi nuclear cu 17. La 13.30, scăzuse consumul de energie hidro şi crescuse nuclear, iar eolienele ajunseseră la 4%. În orele următoare, cărbunele a rămas pe poziţii, a scăzut hidro şi energia eoliană ajunsese la peste 5%. A fost un moment al zilei, când producţia de energie a scăzut foarte mult, iar 80% din energia consumată provenea de la Nuclear, iar eolienele şi cărbunele ajunseseră la un procent de 6%. În numai 30 de minute, pe la 15.45, cărbunele revenise la 30%, iar energia eoliană la 2%, dar şi consumul era mai mic. La 17.00, ora până la care am monitorizat site-ul Transelectrica, cărbunele era la 30%, eolienele la 8%, o scădere serioasă fiind la energia hidro. Tot ieri, în sistem au fost şi 5MW energie fotovoltaică, dar până în ora 16.00. 

Ciurel vrea contracte cu producătorii curaţi

Problema privind intrarea energiei regenerabile cu prioritate în sistem ar putea fi rezolvată. Managerul Ciurel propune ca aceştia să încheie contracte ferme pe care să fie nevoiţi să le respecte chiar cu preţul de a cumpăra energie de la alte companii precum CEO, pentru a respecta contractul. „Peste tot în lume cel care produce dezechilibre plăteşte. Adică în momentul în care te-ai angajat la o anumită putere în sistem şi nu ai putut să dai puterea asta, atunci trebuie să intre imediat cineva pentru nu a dezechilibra sistemul, iar tu, ala care ai făcut contractul, trebuie să cumperi energia aceluia la preţul lui şi să o vinzi la preţul tău. Este reglementat pentru toţi producătorii, mai puţin eolienele“, a declarat Ciurel. Pe scurt, acesta vrea ca producătorii de energie să aibă contracte ferme şi atunci când natura nu le permite să intre cu energie în sistem pentru a-şi respecta obligaţiile, să cumpere de la companii precum CEO.

Termo nu are sprijinul FMI

Fondul Monetar Internaţional nu vrea să-i supere pe „verzii“ din energia românească. „Au avut un lobby atât de puternic şi au obţinut aşa multe avantaje şi s-a ajuns la obligativitatea să se preia toată cantitatea produsă în sistem oprind pe oricine altcineva“, mai spune Ciurel. Acesta a menţionat la TV Sud că ministrul delegat al Energiei a încercat să rezolve această problemă, dar delegaţia FMI s-a opus tranşant. „Am fost de faţă când domnul ministru Niţă a ridicat stringent această problemă în faţa Fondului Monetar iar reacţia a fost, să nu zic violentă, dar tranşantă. Domn’le aceştia sunt investitori, care trebuie trataţi ca atare, deci vă ţineţi de cuvânt“, a povestit managerul CEO la TV Sud.

Două soluţii

Managerul Ciurel a precizat că una dintre soluţii pentru a rezolva problema financiară în CEO este exportul. „Numai exportul de energie este soluţia, eu plec în Bulgaria duminica viitoare, cu domnul ministru Niţă, nu plec pentru a exporta energie la bulgari, dar există o piaţă importantă la turci, cu preţuri constante, dar să tranzitezi Bulgaria e scump. Încercăm să oferim ceva şi Bulgariei, să ne lase să exportăm energie“, a spus acesta. Cea de-a doua soluţie este reducerea certificatelor verzi pe care trebuie să le plătească. „Trebuie luate măsuri dure în acest domeniu, intenţia domnului ministru Niţă este ca din 2 certificate verzi la un MW să plătească un certificat la 2 MW. Pregăteşte un act normativ“, a spus Ciurel, care crede că România este un „El Dorado“ al energiei verzi, subvenţia dată de statul român la un MW fiind de 120 de euro.

PREŢ ENERGIE

Ciurel spune că preţul energiei a scăzut din pricina energiei verzi. „Cum vă explicaţi faptul că la ora aceasta preţul energiei, datorită intrării acestor eoliene, este pe bursă la nivelul lui 2007, deci a scăzut. De la 220-240 de lei a ajuns la 170 de lei, iar energia la consumator e mai scumpă cu 30%“, a spus şeful CEO la TV Sud.

AMENDĂ

Furnizorii şi producătorii care nu îndeplinesc cota anuala obligatorie sunt amendaţi de Autoritatea Fondului pentru Mediu cu 110 euro pentru fiecare certificat neachiziţionat.

PUTERE

Potrivit unui anunţ de pe site-ul Transelectrica, „S-a stabilit pentru anul 2013 ca puterea produsa în centralele electrice eoliene, care poate fi preluata in condiţii de siguranţă, este producţia a 3000 MW putere instalată“.

„Funcţionarea pe perioadă lungă în aceste condiţii nu e posibilă“.

Laurenţiu Ciurel, manager CEO

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: