Tată a trei copii, se luptă să declare ilegal „fondul clasei”

„Fondul clasei” este una din  cele mai vechi taxe din România, percepută ilegal în şcoli, în fiecare an, de la milioane de elevi. Un părinte din Târgu Jiu, tată a trei copii, luptă pe cont propriu împotriva acestei taxe, care nu este singulară. Ion Popescu trebuie să plătească pentru fetele lui de grădiniţă opţionalele de sport şi engleză, trupa de teatru care vine din două în două săptămâni şi multe altele, pentru care niciodată nu primeşte chitanţă. Pentru fiica din clasa a IV plăteşte în fiecare semestru o taxă de 25 de lei, obligatorie, percepută printr-o aşa numită asociaţie a părinţilor. Toate aceste taxe sunt ilegale, îi răspunde în scris Ministerul Educaţiei la o sesizare. Ion Işfan, inspectorul şcolar general, se fereşte de cuvântul „ilegal”. Spune doar că nu este de acord cu taxele, dar că nu poate el să facă anchetă şi pasează responsabilitatea la Poliţie şi Parchet.

 „Fondul clasei”, „fondul şcolii”, opţionalele, fotografia pentru albumul clasei, cărţi şi caiete de la anumite edituri, cadoul de 8 Martie pentru „doamna”, meditaţii cu profesorul de la oră şi multe, multe altele. Sunt taxele pe care le plătesc în fiecare an milioane de părinţi pentru copiii lor aflaţi pe băncile şcolii. Sume pentru care nimeni nu dă chitanţe şi nici nu oferă explicaţii. Sunt şcoli unde fiecare generaţie dă bani pentru perdele, ghivece cu flori, bănci noi, tablă etc., iar anul viitor se pleacă din nou de la aceeaşi clasă goală, cu bănci rupte.

Fondul clasei, prin asociaţia părinţilor

Sătul să i se perceapă tot felul de sume de bani, un târgujian, tată a două fete de grădiniţă şi al unei fete de clasa a IV-a, a încercat să afle cât de legale sunt aceste practici ale dascălilor și a făcut sesizări atât la Inspectoratul Școlar, cât și la Ministerul Educației.

Cea mai mare nemulțumire o reprezintă ,,fondul clasei” care constă într-o sumă de bani pe care părinții trebuie să o plătească semestrial. „Am o fată în clasa a patra la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”, acolo unde s-a inventat o așa zisă asociație a părinților. Cu sprijinul conducerii, această asociație ne-a impus suma de 25 de lei pe semestru, deci 50 de lei pe an. Vă dați seama câți bani se strâng de la toți copiii. Niciodată nu am știut unde merg acești bani și ce se face cu ei. Din clasa fetei mele nici un părinte nu a fost de acord cu această asociație. E un fel de fondul clasei, luat sub o altă formă, deși fondul clasei este ilegal. Să nu mai spun că fac presiuni asupra mea”, a povestit Ion Popescu.

Pe lângă acești bani care merg la asociație, părintele respectiv este nevoit să plătească și unele cărți sau publicații de la anumite edituri, pe care cadrele didactice le bagă elevilor pe gât sub pretextul că numai după acelea pot lucra la clasă, dar și suplimentar. Potrivit Ministerului Educaţiei, unde Popescu a trimis o sesizare, asociaţia poate percepe această cotizaţie doar de la membri şi doar dacă este prevăzută în statut. Popescu susţine că a văzut formularul de adeziune la doi ani după ce a plătit taxele şi doar după ce a depus sesizările la ISJ şi MECT.

Bani pentru opționale

Ion Popescu are și două fete la grădinița numărul 15 din Municipiul Târg-Jiu unde trebuie să contribuie și aici frecvent cu diferite sume de bani. De exemplu micuțele sunt nevoite să participe la două opționale, cu care părinții nu au fost de acord încă de la începutul anului, opționale care sunt plătite cu 20 de lei pe lună. „Ne-au spus că trebuie să facă două opționale, la engleză și la sport, opționale cu care eu nu am fost de acord. Engleză pot să le învăț eu acasă, și fac și sport cu ele. În felul aceste sunt plătite persoane cu pile care vin și susțin aici aceste ore. Nu dau niciun bon sau vreo chitanță pentru acești bani”, a explicat tatăl fetelor.

Inspectorul şcolar general Ion Işfan a răspuns la sesizarea lui Ion Popescu, în scris, cum că totul este legal în practica acestei grădiniţe. Nu de aceeaşi părere este Ministerul Educaţiei – Direcţia Generală Juridic şi Control, care a răspuns la sesizare. Potrivit ministerului, opţionalul este o activitate didactică suportată de unitatea de învăţământ, din fonduri proprii, la plata cu ora, nu de părinte. Activităţile opţionale se desfăşoară cu grupuri de cel mult 10-15 copii şi sunt alese de părinţi la începutul anului şcolar. Numărul de opţionale este unul pentru copii de 3-5 ani şi cel mult două pentru 5-7 ani.

Bani pentru spectacole

Ion Popescu se plânge și de faptul că frecvent la grădinița la care sunt fiicele lui sunt spectacole de teatru. Biletul este de 4 lei, însă părintele nu a primit niciodată vreo chitanță sau să i se spună unde se duc acești bani. „Din două în două săptămâni vine o trupă de teatru de păpuși. Grădinarul trebuie să plătesacă un bilet de 4 lei, dar nu se dă niciun act fiscal pe acești bani. Nu știm dacă banii rămân la grădiniță sau la teatru. Prezența este obligatorie la teatru. Toți copiii sunt îngrămădiți într-o clasă și se uită la aceleași piese de teatru în timpul programului. Nimeni nu știe ce e cu teatru ăsta și cine îi dă voie în timpul programului. E împotriva oricărei norme”.

Cu privire la teatru, ministerul susţine că participarea copiilor este facultativă, iar cei care nu vor să asiste, trebuie supravegheaţi de educatoare.

Işfan: Eu nu pot să fac anchete

Inspectorul şcolar general Ion Ișfan a declarat că nu este de acord cu aceste practici ale cadrelor didactice însă susține că nu poate lua măsuri. „Eu le-am transmis să nu mai ceară bani de la copii pentru fondul clasei. Nu sunt de acord cu așa ceva pentru că învățământul obligatoriu este gratuit. Eu nu pot să fac anchete să văd care profesori percep acești bani și care nu. Cei care vor să dea bani la școală o pot face sub formă de donație sau sponosrizare. Nu sunt eu competent să cercetez ce se întâmplă cu banii. Pentru asta sunt organe abilitate”, a declarat Işfan.

Inspectorul şcolar a făcut un apel public către directorii de şcoli şi profesori pentru a nu mai percepe aceşti bani.

Vizualizări: 384

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: