Pregătiri pentru Festivalul Internaţional de Literatură

Autorităţile locale din Târgu Cărbuneşti pregătesc intens cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură ce se va desfăşura la Târgu Cărbuneşti în perioada 22-24 mai 2015. Festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în argheziologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română de peste hotare, cu preocupări în domeniu. Potrivit organizatorilor, festivalul cuprinde opt secţiuni care vor fi premiate.

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi” se desfăşoară în perioada 22-24 mai la Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului. Printre organizatorii acestui eveniment de talie internaţională se numără Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj, Institutul Cultural Român, Liga Culturală „Fiii Gorjului” Bucureşti.

Organizatorii vor acorda două premii naţionale de literatură pentru opera Omnia în valoare de 2.000 lei fiecare unor scriitori români contemporani, iar unul din laureaţi va primi titlul de cetăţean de onoare al oraşului Târgu Cărbuneşti. Se vor mai acorda alte două premii Tudor Arghezi pentru opera Omnia unor scriitori contemporani de prestigiu internaţional, în valoare de 2.000 lei fiecare. La cea de-a treia secţiune, premiul Opera Prima, volum de debut în poezie, în valoare de 1.000 lei, iar la secţiunea „Cuvinte Potrivite” se acordă un singur premiu în valoare de 1.000 lei pentru volum de poezie în manuscris, deschis autorilor români nedebutanţi cu vârsta până în 47 de ani.

Secţiunea „Bilete de Papagal” are premii cuprinse între 500 şi 800 de lei şi premiul se acordă poeţilor ce-şi aşteaptă consacrarea cu un grupaj de minim zece poezii dactilografiate. Secţiunea de argheziologie este deschisă scriitorilor români pentru exegeze care au ca obiect de studiu viaţa şi opera lui Tudor Arghezi. Premiul este în valoare de 1.000 lei. La secţiunea de promovare a operei argheziene şi a festivalului se atribuie cinci premii în valoare de 1.500 lei fiecare participanţilor din ţară şi de peste hotare cu merite deosebite în creşterea vizibilităţii festivalului.

La ultima secţiune, premiul pentru Opera Omnia se atribuie unui scriitor de origine gorjenească în sumă de 1.000 de lei. Potrivit organizatorilor, juriul îşi va desfăşura lucrările pe două secţiuni, de preselecţie, alcătuit din reprezentanţii organizatorilor şi naţional ce va definitiva jurizarea în cursul zilei de 21 mai. Cheltuielile de cazare, masă şi transport în interiorul judeţului pentru juriu şi invitaţi vor fi suportate de Centrul Judeţean de Cultură, Biblioteca Judeţeană şi Primăria Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 156

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: