Prejudiciu de 3 milioane de lei la Drumuri și Poduri Gorj

Curtea de Conturi a constatat în 2016 că Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj, o firmă subordonată Consiliului Județean Gorj, a fost prejudiciată cu peste 3 milioane de lei, prin actul de management. În plus, IDP a închiriat utilaje și ale firmei erau staționate sau a făcut lucrări și nu a înregistrat costurile. Recent, autoritățile au anunțat că 150 de angajați ai IDP vor fi lăsați fără loc de muncă din luna februarie.

Problemele IDP Gorj pornesc de la reabilitarea drumului Tismana-Peștișani, cu fonduri europene, la o valoare extrem de mică. În plus IDP Gorj a pierdut licitația pentru întreținerea drumurilor din județ, situație care a pus capac firmei CJ Gorj. Aşadar, firma Consiliului Judeţean a modernizat, pe repede-înainte, un drum de 43,6 kilometri cu 36,7 milioane de lei, adică la jumătatea valorii estimate. Drumul a fost finalizat cu mare întârziere și lucrările sunt de o calitate îndoielnică, însă dacă nu ar fi recepționat drumul, instituția ar fi trebuit să dea banii înapoi.

Curtea de Conturi a impus, în urma unui control la IDP Gorj, un prejudiciu de 3,1 milioane de lei, prin angajarea firmei într-un contract dezavantajos. Curtea de Conturi vorbește despre „angajarea societății în efectuarea de cheltuieli mult mai mari decât veniturile ce urmau a se încasa pentru realizarea unui obiectiv de investiții, ca urmare a nefundamentării corecte a ofertei pe baza costurilor reale rezultate din activitatea acesteia, fapt ce a condus pe parcursul execuției lucrărilor la   prejudicierea entității cu suma de 3.180 mii lei“.

Ca măsură în acest caz, Curtea a impus stabilirea costurilor reale efectuate de IDP Gorj SA pentru realizarea lucrării de Reabilitare DJ672, km 0,00-km43+623, Ciuperceni-Godinești, Tismana, Topești, Peștișani, Brădiceni, Buduhala (DN67), compararea cu cele consemnate în ofertă și stabilirea răspunderii, precum și stabilirea întinderii prejudiciului.

Închiriau utilaje, iar ale IDP erau pe tușă

De asemenea, în timpul controlului s-a constatat și că IDP Gorj folosea doar 30% din utilajele proprii, restul fiind închiriate, ceea ce a condus la costuri importante, pe de o parte cu chiria  și pe de altă parte cu cheltuieli de personal aferente deservenților. De asemenea, s-a constatat nestabilirea și neînregistrarea unor venituri în sumă de 687 mii lei, deși lucrările au fost executate și situațiile de lucrări au fost întocmite și vizate de dirigintele de șantier. În plus, nu s-au respectat prevederilor legale și contractuale la aprobarea și efectuarea consumurilor de combustibil în anul 2015, aferente mașinilor și utilajelor închiriate de la terți, fapt ce a condus la prejudicierea societății cu suma de 103 mii lei.

Vizualizări: 2,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: