Prejudiciu de 84 de milioane de lei în cârca lui Ciurel

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că prejudiciul adus de Laurenţiu Ciurel, directorul CE Oltenia, fostului CE Rovinari este de 84 de milioane de lei, mai mare decât cel constatat în cazul fostului director de la CE Turceni, Dumitru Cristea, de 71 de milioane de lei. Practic, datoria pe care CE Rovinari o avea de plătit Societăţii de Închidere şi Conservare Mine (ICM), 82 de milioane de lei, a devenit prejudiciu deoarece Ciurel nu a avut acordul acţionarilor pentru tranzacţia intermediată de Casa Şova. În fapt, exista o hotărâre de Guvern, dată în 2005, care spunea că în contul acestor bani ICM primea acţiuni la Rovinari, dar care nu a fost pusă în aplicare.

Laurenţiu Ciurel este urmărit penal pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, a comunicat ieri DNA. El a ajuns pe mâna procurorilor pentru că a prelungit prin acte adiţionale un contract de asistenţă cu avocaţii lui Dan Şova, încheiat iniţial în vederea obţinerii finanţării pentru instalaţia de desulfurare la două grupuri de la Rovinari. O altă problemă este tranzacţia de 82 de milioane de lei către ICM, pentru care nu a avut acordul acţionarilor şi în urma căreia Casa Şova a încasat un comision de succes de  977.463,88 de lei.

Trei acte adiţionale, trei abuzuri

Potrivit DNA, Ciurel, în calitate de director la Direcţia Investiţii din cadrul Complexului Energetic Rovinari, la data de 21 martie 2007, a făcut demersuri în vederea încheierii, cu SCA „Şova şi Asociaţii”, a unui contract de asistenţă juridică denumit „Consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferentă grupurilor energetice 3 şi 6 Rovinari”. Ulterior, în calitate de director general şi ordonator de credite al SC Complexul Energetic Rovinari, respectiv la data de 3 septembrie 2007, a semnat un act adiţional la contractul iniţial prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 lei, la data de 19 decembrie 2007 a semnat un al doilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea contractului cu suma de 711.240 lei şi la data de 22 decembrie 2008 a semnat un al treilea act adiţional prin care s-a suplimentat valoarea aceluiaşi contract cu suma de 310.000 lei. În urma adiţionalelor, avocaţii lui Şova au reprezentat Complexul Rovinari în litigii de drept comun, şi nu în cadrul proiectului de desulfurare, cum ar fi trebuit. Ca urmare a acestor activităţi, Complexul Energetic Rovinari (CER) a fost prejudiciat cu suma de aproximativ un milion lei, prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal şi corelativ obţinerii de foloase necuvenite de către SCA „Şova şi Asociaţii”.

Datoria la ICM a devenit prejudiciu

Potrivit DNA, în calitate de director general Laurenţiu Ciurel a încheiat la data de 14 februarie 2008 un alt contract de asistenţă, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari şi ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, cu încălcarea dispoziţiilor privind buna gestiune financiară, cu SCA „Şova şi Asociaţii”. În urma încheierii acestui contract, CER a fost prejudiciat cu suma de 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obţinerii unui folos necuvenit în acelaşi cuantum de către SCA „Şova şi Asociaţii”. În data de 19 februarie 2008, fără a avea mandat special din partea AGA sau a Consiliului de Administraţie şi prin nerespectarea dispoziţiilor date în sarcina directorului general prin ordinul Ministerului Economiei şi Comerţului, Ciurel a încheiat cu ICM o tranzacţie prin care Rovinariul se obliga să achite către ICM suma totală de 82.139.822 lei în termen de cinci ani. Procurorii consideră că CE Rovinari a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investiţii, proporţional cu sumele plătite nelegal în cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obţinerii unui folos necuvenit de către lichidatorul judiciar. „Prejudiciul cauzat Complexului Energetic Rovinari (CER) prin activităţile descrise se ridică la aproximativ 84 milioane lei“, este concluzia DNA. 

PLĂŢI CĂTRE ICM

Potrivit ziarului CE Oltenia, compania energetică a plătit ICM SA suma de 50.867.543,44 lei.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: