SMER: Sute de absenţi, trei câştigători, turul II pentru Bălăceanu

Membrii Sindicatului Mine Energie (SME) Rovinari au participat ieri la primul tur de alegere a şefilor de departamente, lideri de grupă sindicală şi vicelideri. Rezultatul final va fi pe 22 august, iar pe 23 va avea loc conferinţa în care va fi luată decizia de înfiinţare a unui sindicat majoritar. Interesant este numărul mare de absenţi. Au votat 2.917 persoane, deşi se anunţase că sunt 3.550 de membri cu drept de vot. Din primul tur au fost desemnaţi şefii de departament de la Roşia şi cel de la Termocentrala Rovinari.

Reprezentantul SMER, Dan Grofu, a declarat că primii câştigători au fost stabiliţi, în urma voturilor, la departamentele Roşia şi Energie Rovinari. La Roşia a câştigat din primul tur Ovidiu Priporeanu, iar la Energie Jean Popescu. E a fost singurul candidat. La Roşia perdanţii au fost Dumitru Zoican şi Lore Popescu. Grofu a mai spus că au votat 2917 membri din cei 3550 care au adeziune la SMER. Pe 22 august va avea loc al doilea tur de scrutin pentru posturi de lideri de grupă sindicală unde niciunul dintre candidaţi nu a câştigat cu 50% plus 1. De exemplu la Mentenanţă Rovinari, Gheorghe Peptan a intrat în turul doi cu Marius Stăncioi, care ar fi nepot al directorului Gheorghe Smărăndoiu.

Bălăceanu şi Pavel, în turul doi

Interesantă a fost lupta de la Departamentul Rovinari, unde au fost patru candidaţi, dar în turul doi ajung Gabriel Bălăceanu şi Nicolae Pavel. La închiderea ediţiei nu ajunseseră la numărat toate voturile, însă Dan Grofu a menţionat că în urma discuţiilor telefonice pe fiecare secţie, s-a ajuns la concluzia că Nicolae Pavel, lider la Poiana, şi Gabriel Bălăceanu, lider la Tismana, intră în turul doi. Diferenţa dintre cei doi ar fi circa o sută de voturi, avansul fiind al lui Bălăceanu. Acolo au mai fost încă doi candidaţi, Ion Morie şi Daniel Merfu. La Departamentul Peşteana ultimele informaţii arătau că cel care a câştigat a fost Ilie Blându, perdanţii fiind Ioniţă Cocoranu, Constantin Brănescu şi Ion Pipera.

Încă o încercare

Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, a fost coordonatorul acestor alegeri. El a dat asigurări că administraţia nu este implicată în procesul de alegeri de la Sindicatul Mine Energie Rovinari. El a mai spus că după aceste alegeri va demara procesul de contopire a sindicatelor din CEO afiliate la Univers, pentru a înfiinţa un sindicat reprezentativ şi majoritar. „Sindicatul Mine Energie Rovinari este un sindicat în plin proces de consolidare. Nu va fi un proces de destructurare ci de consolidare a mişcării sindicale. După contopirea sindicatelor vom avea alegeri pentru funcţia de preşedinte a sindicatului majoritar şi reprezentativ. Vreau să asigur pe toată lumea că directorul general nu are nimic de-a face cu mişcarea electorală, cu procesul de consolidare a sindicatelor“, a declarat liderul.

Ion Ruşeţ şi alţi cinci lideri din CEO au mai încercat, în ianuarie, să înfiinţeze un sindicat, însă nu au reuşit. Pentru acest sindicat majoritar şi reprezentativ, liderii trebuie să demonstreze că au 12.000 de membri din CEO, ceea ce va fi foarte greu. Absenţa a circa 700 de angajaţi de la urnele de vot ale SMER arată că aceştia nu au numărul de membri pe care îi anunţă public, darămite să mai convingă alţii să semneze adeziune. Liderul Grofu a declarat ca au lipsit de la urne cei care au fost in concediu, prezenta fiind de 80%.

Vizualizări: 221

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: