Prejudiciu de peste un milion de euro la complexurile energetice

ANAF a finalizat controlul efectuat in ultimele trei luni la complexurile energetice Turceni si Rovinari şi a constat un prejudiciu de peste 1,1 milioane de euro rezultat din contractele cu Casa de avocatura Şova si asociaţii. Un document ANAF publicat in presa centrala de ieri confirmă dezvăluirile din ultimii ani din Pandurul, potrivit cărora casa de avocatura a făcut un adevărat jaf la complexuri in perioada 2007-2008, atunci când aceasta aparţinea actualului senator PSD Dan Sova, iar senior partener era actualul preşedinte PSD Victor Ponta.

Raportul de control ANAF scoate in evidenta atât faptul ca avocaţii Casei Sova îşi decontau câte 20-22 de ore de muncă pe zi, dar uneori chiar şi 26 sau 27 de ore cumulate la ambele complexuri. Mai mult, raportul confirma si faptul ca avocaţii Şova au încasat bani pe munca juriştilor de la complexuri. Astfel, Casa Sova a primit un comision de succes de un milion de RON de la CE Rovinari, pentru eşalonarea datoriilor către ICM, intr-un proces finalizat la primul termen, in care întâmpinarea a fost făcută de complex. O suma ceva mai mare a fost încasata intr-o cauza similara si de la CE Turceni, in condiţiile in care avocaţii nici măcar nu s-au prezentat la proces, după cum a rezultat din controlul ANAF. Raportul ANAF precizează că, atât la Turceni, cât şi la Rovinari, plăţile către Casa Sova au depăşit plafonul legal de 420.000 de euro, de la care ar fi fost obligatorie, potrivit ordonanţei, organizarea de licitaţii publice.

CĂPUŞA PONTA

Din documentul ANAF rezulta ca in perioada verificata, Casa Sova a virat peste 181.000 de lei cabinetului de avocatura Victor Ponta. Nu s-a putut stabili cu exactitate pentru ce a primit Ponta banii, deoarece acesta s-a sustras controlului ANAF.

TUPEUL CIUREL

Vicepreşedintele PSD Gorj, Laurenţiu Ciurel, se remarca din nou prin tupeu, declarând ziarului Adevărul ca nu el a semnat contractul cu Casa Sova, ci doar actele adiţionale. Ghinionul lui este ca prejudiciul a fost constatat exact pe actele semnate de el ca fost director general la CE Rovinari.

„Dacă există o ilegalitate, asta trebuie căutată nu la Casa Şova, ci la conducerea celor două complexuri din vremea respectivă, care au semnat contractul. Din punctul meu de vedere nu mă pot pronunţa, pentru că nu am raportul în faţă”

Dian Popescu, preşedinte PNL Gorj

„Nu pot să spun decât că în acest moment  nu am intrat în posesia raportului întocmit de ANAF. Controlul s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute şi aşteptăm concluziile.

Elena Zamfir, purtător de cuvânt CE Turceni

„Procedura de atribuire a contractelor a fost selecţia de oferte deoarece aceste contracte de asistenţă juridică nu intră sub incidenţa ordonanţei 34 privind achiziţiile publice. Pentru serviciile de consultanţă şi reprezentare juridică Complexul Energetic Rovinari a plătit peste 10 milion de lei”

Diana Milea, purtător de cuvânt CE Rovinari

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: