PREMIU: Polovragi, destinaţie europeană de excelenţă

Comuna Polovragi a devenit cunoscută peste hotare după ce a fost inclusă în Asociaţia „Cele mai frumoase sate din Europa”. Ba mai mult, Comisia Europeană i-a decernat, la Roma, Premiul EDEN „Destinaţie europeană de excelenţă”.

Polovragi se află printre cele 200 de sate desemnate ca fiind cele mai frumoase din Europa. Deşi iniţial a fost inclusă în Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, comuna Polovragi a fost promovată atât în ţară, cât şi peste hotare. După Forumul de la Roma, comuna gorjeană a primit premiul EDEN „Destinaţie Europeană de Excelenţă”. Şi Asociaţia Românilor din Spania s-a angajat să sprijine promovarea activităţii turistice din Polovragi. La rândul lor, autorităţile locale de la Polovragi au început demersurile pentru ca alte două comune din Gorj să fie recunoscute în ţară şi în străinătate prin intermediul asociaţiilor care le-au recunoscut potenţialul turistic. „Deocamdată, suntem singura comună din Gorj care avem acest statut, dar am făcut demersuri ca şi comunele Baia de Fier şi Peştişani, cu satul Hobiţa, să fie incluse în aceste asociaţii care le pun în valoare potenţialul turistic. Pentru a face parte din asociaţie trebuie să îndeplineşti anumite condiţii, cum ar fi: să ai potenţial turistic, ansamblu folcloric, obiceiuri, meşteri populari, să participi la expoziţii cu produse artizanale, etc.”, a declarat Ştefan Făsuescu, primarul de la Polovragi. Printre obiectivele cele mai vizitate din Polovragi se numără: Mănăstirea Polovragi, Cheile Olteţului, Peşterile de Sus, Peştera Polovragi, Oborul Jidovilor, Ruinele Cetăţii Dacice şi Crucea lui Ursache. Legendele acestor obiective vorbesc despre trecutul comunei Polovragi din preistorie, antichitate şi perioada medievală.

ISTORIE

Legendele despre jidovi (oameni preistorici care puneau un picior pe Piatra Polovragilor, celălalt pe piatra Băii de Fier spălându-se în Olteţ), precum şi mitul lui Zamolxis prefaţează epoca de romanizare şi formare a poporului român.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: