Prepară îngrăşământ natural pentru roşii de solar sau grădină

Pentru a avea recolte bune de roşii în solar sau grădină şi roşiile să fie sănătoase şi gustoase aveţi nevoie de îngrăşăminte naturale. Iar cele mai ieftine sunt cele produse în propria gospodărie, dacă vă doriţi să folosiţi îngrășământ natural nu produse chimice.

1. Gunoiul de pasăre

Gunoiul de pasăre este un îngrăşământ ce nu afectează cultura de roșii atât de mult cât un îngrășământ mineral complex care conține mult azot și fosfor. Gunoiul proaspăt de pasăre se foloseşte însă diluat cu apă şi este foarte eficient. Se umple 1/3 dintr-o găleată de 10 litri cu gunoi de pasăre, apoi se toarnă apă până la margini. Amestecul se lasă la aer curat pentru aproximativ 7-10 zile, iar apoi se diluează 500 ml de amestec în 10 litri de apă. Lichidul obţinut se toarnă printre rânduri, folosindu-se aproximativ 5-6 litri la 1m².

2. Gunoiul de grajd

Este un îngrășământ ce se prepară din 1/2 găleată de gunoi apoi se umple cu apă, se acoperă cu un capac și se lasă pentru o săptămână la loc cald. Mai apoi, infuzia obţinută se amestecă bine și se diluează cu apă în proporții de 1:10. Se folosesc câte 0,5-1 l de fertilizant sub fiecare tufă.

3. Urzicile macerate

Urzica este o plantă bogată în azot, potasiu și fier care poate fi un bun îngrăşământ natural. Se umplu 2/3 din recipient cu urzici, apoi se toarnă apă, dar nu până la margini, se pune un capac și se lasă la macerat pentru aproximativ 7-10 zile la loc cald. Când încep să fermenteze, un litru de infuzie se diluează în 10 litri de apă, iar cu soluția obținută se udă roșiile sub rădăcini, folosindu-se câte 1-2 litri la fiecare plantă. Este un îngrășământ care nu se folosește des. Lunar, se pot realiza câte două fertilizări cu urzică.

Vizualizări: 6,759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: