Presa, între prostituţie şi Iuda

Americanii s-au gândit prima dată la asta, prin a doua jumătate a secolului XIX: să includă în reviste şi mesaje autoreferenţiale care promovează diverşi producători şi să perceapă acestora un tarif. S-a născut publicitatea. Şi, astfel, presa a devenit fericita prostituată care s-a putut vinde de două ori în aceeaşi dimineaţă: o dată la bucată, cumpărătorului de la chioşcuri şi a doua oară la spaţiu/timp, clientului de publicitate. Dar e oare adevărat că presa se vinde pe ea însăşi marilor companii care vor să-şi facă reclamă în spaţiul ei de emisie?

Să ne gândim un pic: tarifele de publicitate percepute de diverse publicaţii sau posturi radio/TV sunt direct proporţionale cu cifrele de audienţă. Dacă PRO TV-ul face audienţă cu ţigani şi manele iar Mezzo face din părţi cu concerte de muzică de cameră, atunci minutul de publicitate la PRO TV este de 100 de ori mai scump decât cel de la Mezzo. Dar cine spune că PRO TV-ul este mai scump decât Mezzo-ul? Sigur, publicul care înghite. Deci ce vând, laolaltă, PRO TV-ul şi Mezzo-ul? Exaaact! Îşi vând propriul public. Vă vând pe voi. Fără să vă daţi seama, sunteţi curvele peştite de marile instituţii de presă în relaţia lor strict materialistă cu marii cumpărători de publicitate. Publicaţia sau postul respectiv vrea bani, aşa că vă ia pe voi, înghesuiţi pe o foaie de hârtie, într-un grafic, şi vă vinde la, să zicem, Coca Cola. Coca Cola vă cumpără pe toţi, dar voi nu primiţi nici un ban. Primiţi doar dreptul la a vă informa că băutura Coca Cola este excepţională şi merge de minune cu sarmalele şi piftiile.

Să fim serioşi, deci. Fie că este vorba de bani politici, fie că este vorba de bani economici, presa nu va putea niciodată să fie sută la sută independentă. Indiferent de unde ia banii, va exista mereu cineva sau ceva pe care o instituţie de presă va trebui să-l protejeze, dacă vrea să mai încaseze ceva. Da, da, chiar şi TVR-ul, chit că ăla ar trebui să fie serviciu public. Sanchi! Ba în cazul ăsta e chiar şi mai grav: TVR-ul apără cea mai mare mafie şi cel mai nenorocit mogul de pe faţa pământului – statul.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: