Prima autostradă subacvatică din lume arată ca în filmele din viitor

Românii nici nu îndrăznesc să se gândească la autostrăzi moderne care să străbată munţii precum cele din Austria sau Germania. Asta în timp ce chinezii au deja autostrăzi pe mare. Norvegienii în schimb anunţă că vor construi prima autostradă subacvatică.

Peste o mie de fiorduri se află de-a lungul coastei scandinave de vest, regiunea fiind populată de mai mult de o treime din cei 5.3 milioane de locuitori ai ţării.

Momentan, durează 21 de ore pentru a traversa peste o mie de kilometri de la oraşul sudic Kristiansand până la Trondheim în nord. De asemenea, această călătorie necesită şapte traversări cu feribotul.

Guvernul Norvegiei doreşte ca până în 2020 să finalizeze un proiect revoluţionar. Valoarea acestuia se ridică la 40 miliarde de dolari, relatează CNN.

Planul infrastructural al Norvegiei include poduri, dar şi cel mai adânc şi lung tunel din lume. Tunelul va fi construit prin fundaţia de stâncă, în subsolul marin, acesta fiind la o adâncime de 392 metri şi cu o lungime de 27 kilometri.

Cu toate acestea, cel mai ambiţios element al proiectului este dezvoltarea unor tuneluri plutitoare, construite la o adâncime de 30 de metri sub apă. Dacă planul va fi de succes, Norvegia ar putea ieşi învingătoare în această cursă globală, împotriva altor ţări precum China, Coreea de Sud şi Italia. Acestea dezvoltă şi ele proiecte asemănătoare.

Vizualizări: 1,632

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: