Prima plângere penală pentru tăiere ilegală de salariu în CE Oltenia

Şeful secţiei mecanică din Cariera Roşiuţa este primul angajat al CE Oltenia care a făcut plângere penală pentru tăierea ilegală a salariului. Claudiu Popescu era în concediu medical când a fost schimbat din funcţie şi i s-a modificat salariul. Pentru că aşa ceva contravine legii, Popescu a făcut plângere la ITM , dar şi la Parchet. Directorul Carierei Roşiuţa, Ion Ghiga, a explicat că el nu putea să aştepte după Claudiu Popescu să se facă bine, el având nevoie de oameni „clinic sănătoşi”. Popescu şi-a atras duşmănia conducerii pentru că a candidat la începutul anului la şefia sindicatului, în ciuda presiunilor făcute de administraţie pentru a se retrage.

Claudiu Popescu este angajat la Cariera Roșiuța din 1995, timp în care a ocupat funcția de șef secție mecanică, șef sector haldare, șef schimb carieră, adjunct șef sector excavare și haldare și în ultima perioadă șef secția mecanică. În data de 17 octombrie 2012, acesta a fost definitivat pe postul de șef secție mecanică în baza unui document emis de Complexul Energetic Oltenia.

Popescu a intrat în data de 29 martie 2013 în concediu medical din cauza unor probleme de sănătate, însă au apărut probleme și la serviciu. În data de 12 aprilie  a fost numită o altă persoană pe postul de șef secție mecanică. Este vorba de Răzvan Ardeiu, membru al Partidului Social Democrat, cel care a condus organizația de tineret a PSD Motru.  Popescu  nu are nicio dispoziție că a fost schimbat de pe acest post și nici că a fost numit inginer Investiții Construcții redări circuit. Mai mult decât atât, în baza acestei schimbări i-a fost modificată și grila de salarizare. Dacă în luna martie 2013 acesta figura la clasa 44C cu un salariu de 3689 lei pentru funcția de șef secție, din luna aprilie a fost încadrat la clasa 28A, cu un salariu de 2.458 de lei pentru funcția de inginer.

Nu a făcut predare primire pentru patrimoniu

În această situație, bărbatul a făcut plângere penală, dar a sesizat și Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.  „Mi s-a înmânat în data de 15.04.2013 o adresă emisă de Unitatea Minieră Cariera Roșiuța prin care mă anunța că voi ocupa funcția de inginer. Am semnat adresa, dar am specificat că nu sunt de acord cu aceste schimbări, pentru că nu dețin calificarea necesară pentru acest post și nici nu mi s-a dat o decizie prin care am fost schimbat sau un act care să motiveze schimbarea. Mai mult decât atât, mi s-a modificat grila de salarizare. Nu am avut sancțiuni, abateri sau referate. Am avut în subordine 300 de oameni și nu am avut niciun eveniment. Nu înțeleg motivul schimbării mele. Am făcut plângere la Judecătoria Motru și la Tribunalul Gorj , iar cei de la întreprindere de la litigii de muncă au depus acte false pe numele de Popescu Emilian Claudiu, fiind acuzat de mai multe prostii, dar eu mă numesc Popescu Emil Claudiu. Nu s-a trimis nicio comisie la carieră care să analizeze această situație, pentru că vedeau că am fost în concediu medical când mi s-a modificat grila de salarizare. Vreau să spun că tot inventarul e pe numele meu și nu înțeleg cum o altă persoană poate gestiona miliarde fără nicio semnătură. În mod normal, trebuia să se facă predarea-primirea. Nefiind nicio dispoziție, tot eu sunt titular”, a povestit Claudiu Popescu.

Schimbat din funcție pe motive medicale

Directorul Carierei Roșiuța a declarat că schimbarea lui Popescu Claudiu Emil s-a făcut din motive medicale, pentru că a stat foarte mult timp în concediu medical. Acesta a trebuit să fie schimbat, din punctul de vedere a lui Ion Ghiga, cu o persoană competentă și aptă de muncă. În ceea ce privește încălcarea legii, Ion Ghiga a ocolit răspunsul. „S-a făcut o reorganizare de la 1 aprilie și a fost trecut pe un post la investiții, pentru că sunt motivele care sunt și dumnealui le știe mai bine. A fost înlocuit cu o altă persoană, mai bună, mai bine pregătită profesional decât el și nici nu știu ce apartenență politică are, dar la nivelul nostru nu se pune problema de politică, ci de producție. Eu nu pot să stau după domnul Popescu până se face bine, ca să nu rezolv problemele în carieră. Și conform fișei de aptitudini el trebuie să fie clinic sănătos ca să poată să îndeplinească funcția de șef de secție mecanică.  Dacă e bolnav și e în medical de două luni de zile, eu ce puteam să fac? Atât timp când sunt alții mai buni și noi avem un interes să facem performanță, obligatoriu trebuie să punem persoanele cele mai bune pe posturile cele mai bune. La privat nu se mai pune problema de încălcarea legii”, a declarat Ion Ghiga, director la Cariera Roșiuța.

plangere_penala

ANCHETĂ

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a trimis o echipă la Cariera Roșiuța pentru a stabili dacă aspectele sesizate se confirmă sau nu. ITM a constatat deja că tăierile de salarii din aprilie sunt ilegale în lipsa acordului salariaţilor, CE Oltenia având termen până la sfârşitul acestei săptămâni pentru intrarea în legalitate.

RĂZBUNARE

Claudiu Popescu a candidat în februarie la şefia Sindicatului Roşiuţa, în ciuda presiunilor făcute pentru a se retrage din cursă. Administraţia avea un favorit, pe Nelu Roşca, cel care a şi câştigat. Popescu a ieşit pe locul al treilea. În ziua în care a pierdut alegerile, directorul Ghiga i-a transmis că nu mai vrea să lucreze cu el. Lui Popescu i-a venit rău atunci, fiind necesară intervenţia ambulanţei.

Vizualizări: 437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: