Prima şcoală din Gorj unde este studiată opera lui Brâncuşi

Elevii Colegiului Naţional "Tudor Vladimirescu" (CNTV) din Târgu Jiu studiază la şcoală disciplina "Brâncuşi în lume". Este cel de-al doilea an în care această materie este predată elevilor liceului, la solicitarea acestora. Asta pentru că disciplina este opţională.

Un profesor din cadrul Colegiului Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu a venit cu ideea ca elevii de liceu să îl studieze pe sculptorul gorjean Constantin Brâncuşi. Elevii din două clase au ales să studieze această disciplină. La clasă, ora se rezumă la discuţii libere despre titanul de la Hobiţa şi operele sale. "Având în vedere că suntem în oraşul lui Brâncuși m-am gândit că ar trebui măcar puţin să studiem operele lui şi tot ce a creat de-a lungul timpului. La noi a prins, pur şi simplu au fost ei receptivi la opţional şi sunt interesaţi. Îi văd că sunt surprinşi în momentul în care descoperă și alte opere, nu doar ansamblul de la Târgu Jiu. Nu avem un manual, încercăm pe materiale şi de pe internet, mai caută ei anumite informaţii. Comunicăm liber", a declarat Mititica Gabriela, profesor de educaţie plastică la CNTV.
Disciplina opţională "Brâncuşi în lume" este studiată de elevi de la două clase a XII-a, de la profilul Filologie. Tinerii au spus de ce au ales să studieze această materie. "M-a motivat oraşul din care provenim, Târgu Jiu. Consider că nu este un oraş atât de mediatizat din punct de vedere al culturii şi al istoriei lui Brâncuşi, aşa că am ales să studiem prin intermediul opționalului mai multe lucruri despre Brâncuşi, despre operele sale și trecutul acestuia", a spus Adina Lilă, elevă a CNTV Târgu Jiu. "M-a motivat libertatea pe care o inspiră Brâncuși prin construcţiile sale și spiritul meu care se pliază pe construcţiile lui. Simt aceeaşi libertate când le privesc, când le studiez", a spus Alin Negrea, elev al aceluiaşi colegiu.
Și alți dascăli s-au gândit să predea o disciplină opțională despre Brâncuși. Elevilor de la Colegiul Național „Spiru Haret” li s-a propus o disciplină opțională intitulată "Viața și operele lui Brâncuși", dar pentru că tinerii nu au fost interesaţi profesorul a renunţat la idee. "Anul trecut, doamna profesor Dima Luminiţa, director adjunct la Colegiului Național Spiru Haret, a introdus această disciplină, dar elevii nu au optat pentru a studia nimic legat de opera lui Constantin Brâncuși, fiind motivați, cred eu, de alegeri pragmatice care să-i ajute să atingă performanțe în concursuri și olimpiade sau la admiterea în instituții de învățământ superior", a explicat Georgeta Popescu, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Gorj. Brâncuși poate fi găsit și în manualele de istorie, dar și în cele de limba și literatura română.

Galerie foto



Vizualizări: 5,445

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: