Prima victimă a incendiilor de vegetație uscată. Un fost pădurar a ars de viu!

Întâmplare șocantă la Brătuia, în comuna Dănești, acolo unde un bătrân de 77 de ani și-a găsit sfârșitul în mod tragic. Fost pădurar o viață întreagă, omul și-a pierdut viața încercând să prevină extinderea unui incendiu pe care chiar el îl pornise la marginea unei păduri.

Vasile Calotă plecase de acasă împreună cu soția și ginerele pentru a curăța o livadă de pruni și o vie. Ambele erau situate lângă o pădure, iar atunci când s-a decis să dea foc buruienilor, bătrânul nu a luat în calcul și posibilitatea ca focul să ajungă printre copaci. Vineri, când s-a întâmplat nenorocirea, era soare și vântul adia ușor, fiind numai bine pentru munci agricole. Neșansa fostului pădurar a fost însă nu focul care i-a cuprins hainele, ci faptul că cei care ar fi putut să îi audă strigătele de ajutor ascultau ceva mai încolo muzică la boxele din mașină la volum tare.

„Am văzut că nu mai era pe lângă noi, dar era mult fum pe unde dăduse foc și soacra mea a zis că s-o fi dus în vale, pe afară, să își facă nevoile, și de aia la început nu ne-am făcut griji. Când m-am dus după el, am început să țip, dar nu se mai putea face nimic. Era ars complet. M-am dus repede să sting focul care o luase prin pădure în jos și risca să devină și mai mare”, a povestit ginerele bătrânului.

Găsit carbonizat

Elisabeta Calotă regretă enorm că și-a scăpat soțul din privire, ea fiind convinsă că dacă era mai atentă ar fi putut să îl salveze. „Eu cu ginerele ne-am dus la vie, un pic mai departe de unde era el cu focul, dar cânta muzica la mașină și dacă o fi strigat după ajutor nu l-am auzit. Noi ne-am trezit cu focul prin pruni, venea spre noi, și atunci gineri-miu a zis că nu îl vede. Când a început să îl strige «unde ești taică» nu a răspuns nimeni. Când l-a găsit, a început să țipe că «tata e mort, e ars», dar nu mai puteam să facem nimic. Nu ne-am gândit o clipă că se putea întâmpla așa ceva”, povestește bătrâna.

Trupul bătrânului a fost carbonizat în totalitate, orice manevră de acordare a primului ajutor fiind zadarnică. La locul unde s-a produs nenorocirea au venit rude și localnici, mai ales că toți îl știau pe bătrânul pădurar ca pe un om harnic și gospodar. „E posibil ca din cauza focului, a fumului, să îi fi venit rău. El nu a mai putut să iasă din fum, mai sunt și rugii pe acolo pe jos, a avut haine care au luat foc, s-au aprins și ce a urmat nu mai vreau să mă gândesc”, a spus o rudă a bătrânului.

Trupul neînsuflețit a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală Gorj pentru efectuarea necropsiei. Polițiștii au deschis și ei o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs nenorocirea, dosarul deschis de ei fiind pentru moarte suspectă.

Vizualizări: 2,927

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: