Prima zi de vaccinare cu serul Moderna. În Gorj, nu au fost probleme

A fost prima zi în care gorjenii s-au vaccinat cu serul Moderna împotriva SARS-CoV-2. Până acum, campania de imunizare a decurs fără probleme în județul Gorj, dar numărul de vaccinări este, în continuare, redus din cauza stocurilor insuficiente de vaccin distribuite în teritoriu. La unele centre, vaccinările s-au redus de zece ori în ultimele zile.

La centrul din Târgu-Cărbunești, amenajat în cadrul Clubului Pensionarilor din oraș, au ajuns peste 100 de doze de vaccin Moderna. Au fost făcute primele imunizări de joi. Nu au fost înregistrate reacții adverse. „Astăzi (n.r. joi), am început vaccinare cu serul Moderna. S-au primit 130 de doze pentru zilele următoare. Cam 40 de persoane pe zi vor fi vaccinate. Vaccinarea merge bine. Pacienții se adresează. Nu a fost nicio problemă, nici reacții adverse”, a spus medicul Sorin Cinga, de la centrul de vaccinare din Târgu-Cărbunești.

De luni, lucrurile se vor anima și mai mult în centrele de vaccinare pentru că va începe rapelul pentru cei care au primit prima doze. Aceștia vor fi vaccinați cu serul de la Pfizer în timp ce restul, cu vaccinul Moderna. Gorjenii nu vor avea posibilitatea să aleagă ce vaccin le este administrat.

În ultimele zile, a scăzut drastic numărul de vaccinări din centrele din Gorj. Asta din cauza amânărilor și reprogramărilor care au fost dispuse de la nivel central datorită stocurilor insuficiente de doze de vaccin. În centrul din Motru, de exemplu, dacă până acum se făceau 60 de vaccinări zilnic, în această săptămână, au fost și câte șase persoane vaccinate pe zi.

„Vaccinarea merge foarte bine. Am avut un ritm foarte bun de pe 18 ianuarie. Au fost câte 60 de persoane pe zi. Nu am irosit nicio doză de vaccin. Am mers cu 60 vreo 17 zile. După aceea, a fost un deficit de vaccin. S-a redus din liste și acum mergem cu mai puține doze pe zi. Recordul spre minus a fost șase vaccinați, de zece ori mai puțini decât până acum. Avem luni, de exemplu, 60 de rapeluri la 21 de zile plus încă cinci de pe liste, la prima doză. Rapelul se face cu Pfizer, iar cei cinci cu Moderna vor fi vaccinați. M-am gândit să-i aduc duminică, atunci când am un număr impar de doze. Sunt zece doze pe flacon la Moderna și va trebui să nu pierdem vaccinuri”, a spus medicul Victor Popescu, de la centrul de vaccinare din Motru.

Conform ultimelor date furnizate de inspectorii de sănătate publică, în Gorj, au fost vaccinate până în prezent peste 13 mii de persoane.

Vizualizări: 990

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: