Primar: Constructorii sunt disperați și problema mă sperie din toate încheieturile

Probleme pe șantierele deschise în Gorj. Unii edili se plâng că firmele constructoare riscă să nu ducă la bun sfârșit proiectele începute deja. Un exemplu este în Novaci, unde primarul se teme că investițiile ar putea fi blocate pentru că primăriile nu au bani să compenseze scumpirile care se țin lanț.

Edilul Dumitru Leuștean a explicat că studiile de fezabilitate pentru multe investiții deja demarate au fost făcute la prețurile din 2017. Prețurile la unele materiale de construcții sunt aproape duble acum față de acea perioadă, iar „constructorii sunt disperați”, susține primarul.

„Situația e grea. Lucrurile nu sunt prea îmbucurătoare. Au apărut problemele la nivel mondial. S-au făcut studii de fezabilitate în 2017 – 2018. Suma rămâne aceeași, dar au crescut enorm valorile pentru materiale, manoperă și celelalte costuri. Constructorii sunt disperați și îi înțelegem”, a declarat primarul din Novaci, Dumitru Leuștean.

Cum proiectele sunt pe fonduri europene, edilul speră să mai primească o mână de ajutor de la Consiliul Județean sau de la Guvern. Se teme că investițiile ar putea fi blocate dacă nu se vor găsi bani pentru ca firmele constructoare să poată acoperi majorările de preț din ultima perioadă și să nu abandoneze lucrările.

Din cauza sumelor prea mici, constructorii nici nu se mai înghesuie să participe la licitații. „La fonduri europene, încă nu e lămurită treaba. Nu știm care vor fi alocările bugetare și de unde. Se dă ordonanță, se face actualizare la prețuri, dar de unde vin banii? Cine îi alocă? UAT-ul de unde? Nu știm dacă ne îndreptăm spre Consiliul Județean. Are sau nu are posibilitatea? Guvernul ce face? Eu zic că, într-un final, trebuie să găsească soluții Guvernul pentru că sunt probleme la nivel mondial. Pe mine mă sperie problema aceasta din toate încheieturile, dar sunt convins că același lucru se întâmplă și la Cluj, și la Iași sau alte orașe mai mari sau mici. Trebuie să găsim sursa finanțare și proiectele trebuie închise în termenele din contract. Fierul este mai scump, motorina la fel, bitumul crește zilnic. Nu mai vin constructorii la licitație. Înainte aveam șase, șapte firme care veneau, acum avem abia una care cred că s-a păcălit puțin, dar nu mai contează”, a mai punctat primarul din Novaci, într-o emisiune la Gorj TV.

Vizualizări: 3,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: