Primar despre majorarea salariilor: Să-şi ia lumânări de acei bani!

Camera Deputaţilor a avizat săptămâna aceasta majorarea salariilor primarilor şi viceprimarilor cu data de 1 iulie. Cei mai avantajaţi vor fi primarii de comune, care vor încasa din vară şi cu 50% mai mult la salariu. Bonusul se va acorda în funcţie de categoria în care este încadrată fiecare localitate. Astfel se face că, cei care conduc oraşele nu vor simţi o majorare prea mare a lefurilor. Unii primari sunt de părere că majorarea este un fel de mituire, acum înainte de alegeri, în timp ce alţii s-au arătat indignaţi de majorarea pe care o vor primi.

Vicepremierul Liviu Dragnea a susţinut în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pentru acest act normativ, că nu vor fi alocaţi bani în plus la buget şi că măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar. El a precizat că la consiliile judeţene nu se va face nici o mărire de salarii, vor creşte doar salariile primarilor şi a viceprimarilor de comune. Pe baza acestei iniţiative, salariile aleşilor locali vor creşte după cum urmează: primarii şi viceprimarii de comună cu 44,4% - 50,1%; primarii şi viceprimarii de oraş cu 8,7% - 16,6%; viceprimarii de municipiu categoria II şi primarii de municipiu categoria I şi II cu 1,4% - 7,2%. Drept urmare, primarii de comune sunt cei care vor primi cei mai mulţi bani la salariu începând cu luna iulie. “Vi se pare normal ca un primar de comună să ia 1850 de lei, ăla e  salariu? Eşti ales de oameni şi non-stop, de dimineaţa de la 6,30, în continuu, să le faci bine. Pe unii îi ai de prieteni şi îi faci de duşmani pentru că sunt anumite situaţii că trebuie să-i spui că trebuie să fie corect. Ar fi bine dacă am lua în jur de 2600-2700 de lei în mână”, a spus Ion Bârcă, primarul din Turburea.

Primar PSD: Pun şeile pe noi să scoatem oamenii la vot

Unii primari sunt de părere că această majorare este de fapt un fel de mituire pentru a atrage voturi în campanile electorale ce urmează. “Se apropie campania electorală pentru europarlamentare, prezidenţialele, şi zic că pun şeile pe noi să scoatem oamenii la vot, să aducem voturi. Să vedem ce va fi. Salariul meu de 1800 de lei, nu este mare, dar subalternii ia jumătate din cât iau eu. Am un spor mic pe ca preşedinte de comisie pe legea 247, cu retrocedările, dar o să dispară”, a spus Aristide Şerbănescu, primarul din Schela.     

Nemulţumiri în rândul primarilor de oraşe

Unul dintre primarii care aşteptau o astfel de bonificaţie este cel de la Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu. „E un lucru bun, chiar şi acum în ceasul al 12-lea, dar nici acum nu este târziu, în ideea în care primarul nu are spor de vechime, parcă acum aş fi terminat facultatea, fără spor de dispozitiv, primarul trebuie să fie prezent la orice fel de eveniment, 24 de ore din 24, la evenimente mai puţin dorite, la codurile galbene şi portocalii, dat fiind faptul că toate trec prin mâna lui. Nu mi se pare normal ca un director de şcoală să ia mai mult decât un primar, ori pensia unui magistrat este mai mare ca salariul unui primar”, a spus Mihai Mazilu, primarul din Târgu Cărbuneşti. Când a aflat cu cât i se va majora salariul, cu până la 16,6%, primarul şi-a ieşit din minţi. „O refuz şi să-şi ia lumânări de ei. Nu vreau să mă indispun că stau rău cu ceasul. E încă o anomalie. De la un salariu de 10 mii lei am venit la 3 mii ca să fac treabă. M-am interesat cât a avut vechiul primar şi a avut 6 mii lei, cu tot cu sporuri”, a mai spus Mazilu.   

Alţi primari de oraşe se aşteaptă ca lefurile celor de la comune să fie mai mari decât ale lor. “Eu cred că mă încadrez la 8%, pentru că este în raport de numărul de populaţie. Va însemna 150 de lei la salariu. Mă aşteptam să primesc mai mult. Acum iau 2600 lei, ar fi bine dacă am lua 4000. Ce diferenţă este că este un oraş sau o comună până la urmă? Mă va depăşi un primar de comună”, a comentat Constantin Radu, primarul din Ţicleni. 

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: