USL – ultima zi!

Marele proiect denumit la înființare USL Total își dă azi duhul, toate semnalele venite dinspre guvernanți ducând la ideea că nu mai există cale de împăcare. Liberalii fac în această seară ultima mutare pentru ieșirea de la guvernare în condițiile în care PSD nu le-a rezolvat doleanțele de numire a unui guvern care să îl aibă ca vicepremier pe Klaus Iohannis, partenerii lor din nou înființata USD făcându-și deja calculele pentru ce va fi de mâine încolo.

Liberalii au pregătită pentru această seară o ședință a Delegației Permanente a partidului, una în care ar urma să fie analizat modul în care PNL este reprezentat în Guvern, în contextul în care Klaus Iohannis nu este dorit pentru un post de vicepremier. Ieri după-amiază ședința încă nu fusese convocată în mod oficial, deși toți liberalii care sunt membri în Delegația Permanentă știau de ea. Filiala de la Gorj va fi reprezentată acolo de deputatul Ion Cupă și de senatorul Dian Popescu, al treilea liberal care este membru în Delegația Permanentă, Mădălina Ciolocoi, neputând să participe la ședință. Și deputatul, dar și senatorul, au fost destul de reținuți în declarații, ambii spunând că așteaptă mai întâi să vadă ce decizie se va lua la nivel central pentru a putea face vreun comentariu cu privire la criza politică. Printre rânduri, de la ambii reiese însă că în USL nu mai există cale de împăcare, mai ales că Victor Ponta ar fi convins-o inclusiv pe Mariana Câmpeanu să rămână în executiv în cazul ieșirii de la guvernare a liberalilor, ministrul muncii având grave probleme de imagine în urma scandalului iscat în jurul soțului său.

„Oracolul” de la Lelești: „Trebuie să dăm explicații”

Vasile Popeangă, extrem de activ în anii trecuți pe scena politică și tot mai puțin prezent pe aceeași scenă în ultimele luni, e convins, ca mulți alți români de altfel, că de mâine încolo vom vorbi despre USL la timpul trecut. Deputatul crede că, într-un fel sau altul, lucrurile trebuie clarificate între partenerii de guvernare, iar asta trebuie să se facă într-un timp scurt, pentru că deja au trecut câteva săptămâni de când subiectul e unul de primă pagină. Evident că, la nivel de declarații, nimeni din USL nu își dorește o asemenea ruptură, dar și liberalii și social-democrații sunt cu gândurile la europarlamentare, când vor candida pe cont propriu, chiar și dacă USL ar continua să existe.

„După ce am văzut declarațiile celor doi copreședinți ai alianței, cred că mai întâi PNL va decide să iasă de la guvernare, iar de miercuri încolo putem vorbi de ruperea USL. Probabil vor fi miniștri interimari în următoarele zile și de abia apoi se va trece la noi nominalizări pentru posturile liberalilor. Ne va fi destul de greu într-un astfel de context pentru că trebuie să le dăm explicații alegătorilor noștri, cărora le-am spus că USL guvernează până în 2016. Sper ca după o astfel de ruptură să nu se umble la eșaloanele 2 și 3, adică în teritoriu, să nu se impună refacerea unor majorități în Consiliile Județene. Dacă se va ajunge aici viața politică va fi bulversată și chiar se va radicaliza, în contextul unui an electoral”, spune „oracolul” de la Lelești.

Călinoiu: Obiectivele guvernării nu se schimbă

Ce se întâmplă după plecarea liberalilor de la putere? În afară de faptul că aceștia ar avea ocazia să vorbească mult mai liber la adresa actualilor lor parteneri de guvernare, obiectivele puterii ar rămâne neschimbate, vicepreședintele la nivel național al PSD, Ion Călinoiu, spunând că premierul Victor Ponta nu își va schimba obiectivele asumate în programul de guvernare al USL. Călinoiu a fost ieri la București, s-a văzut cu șeful PSD și al Guvernului și a ajuns la concluzia că lucrurile trebuie clarificate în USL. „Nu ne dorim o ruptură, dar lucrurile trebuie clarificate într-un fel sau altul. Și prim-ministrul spune că din partea noastră există o deschidere totală ca PNL să rămână în USL. Atitudinea premierului este a omului care ține la USL. De altfel, și în cazul unei rupturi, obiectivele Guvernului rămân aceleași”, a spus Călinoiu.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: