Primar: În locul mineritului nu poți să pui decât sărăcie

Închiderea mineritului în următorii ani este o certitudine pentru primarii din zonele cu activitate minieră. Edilii susțin că închiderea carierelor înseamnă sărăcie nu doar pentru localitățile pe care le conduc, ci pentru întreg județul Gorj. Mai mult decât atât, dacă se dorea înlocuirea mineritului cu orice altă activitate s-ar fi văzut până acum.

Pentru primarul din comuna Slivilești, închiderea mineritului este o treabă sigură care bate la ușă. ”Cu siguranță se va închide mineritul, pentru că nu am mai fost în această situație niciodată. De ce toată lumea tace? Pentru că nu mai spune nimeni ceea ce știe toată lumea, nimeni nu are curajul să vorbească. Va fi sfârșitul mineritului în Gorj. Noi avem sute de localnici din Slivilești care lucrează prin cariere, iar acești oameni și familiile lor vor rămâne fără sursă de venit, că în locul mineritului nu se pune nimic, decât lacătul. Pe noi, ca și UAT, nu ne afectează, că luam anual în jur de 20.000 de lei, dar sunt comune care iau sute de mii de lei lunar de la CEO și vor fi în cădere liberă. În comunele cu minerit nu se va mai face nimic”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivilești.

Primarul din comuna Cătunele este sigur că, odată cu terminarea mineritului, se va instala sărăcia. ” Ceea ce se preconizează este rău. În locul mineritului nu poți să pui decât sărăcie și să trimiți minerii la căpșuni sau în Germania, că acolo mineritul merge, nu poluează și minerii știu ce au de făcut. Avem aproximativ 200 de angajați la CEO din comună și mulți pensionari. Pe mine, ca și primărie, nu mă afectează financiar. Am mai spus că, decât să îmi dea CEO 1.500.000 de lei pe an, mai bine îmi dă Guvernul banii ăștia și mineritul se folosește de ei ca să meargă treaba”, a spus Florinel Țuilă, primar.

Cosmin Morega, primarul din Motru, e de părere că, în maxim 2 ani, mineritul din Gorj va fi istorie și consideră că acesta este momentul ca marii investitori să vină să se dezvolte în județ. ”Pentru Motru închiderea mineritului este un dezastru care cred că va fi în 2023, maxim 2024. Cariera Lupoaia nu prea mai are activitate, pentru că nu mai au nici perimetru, și nici cărbune, Roșiuța stă un pic mai bine, dar nu se știe cât. Vorbim de 1.800 de oameni care vor rămâne fără un loc de muncă. În acest context este momentul ca investitorii mari să vină să se dezvolte în zonă, pentru că au de unde alege forță de muncă, asta înainte ca oamenii să plece în străinătate. Sunt sigur că minerii vor pleca singuri, decât să mai stea un an - doi pe un salariu de 2.000 de lei”.

Zeci de localități din Gorj încasează taxe locale de la Complexul Energetic Oltenia.

Vizualizări: 2,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: