Primari: Nu ne mai lăsăm păcăliţi de Prefectură

Realizarea studiilor geo-topo sunt prea costisitoare pentru primăriile care s-au confruntat cu alunecări de teren. Deşi reprezentanţii Instituţiei Prefectului promit că vor apela la Guvern pentru alocarea banilor din fondul de rezervă, primarii spun că nu se vor mai lăsa păcăliţi de autorităţile judeţului. Asta după ce au mai plătit din bugetul local şi firmele de inventariere a terenurilor, pentru care nu şi-au mai primit banii nici la ora actuală.

Cele mai multe primării din zonele afectate de alunecările de teren nu au bani pentru realizarea studiilor geo-topo, un astfel de studiu fiind necesar pentru stabilizarea alunecărilor. Reprezentanţii Instituţiei Prefectului spun că vor solicita fonduri pentru întocmirea studiilor geo-topo. „Noi nu avem fonduri pentru studiile geo-topo. Un astfel de studiu se face punctual, nu putem vorbi de un studio geo-topo la nivelul întregului judeţ. Aceste studii costă foarte mult, nu sunt fonduri pentru aşa ceva. În anumite zone acest studiu se impune, cum ar fi zona Dealul Viilor de la Motru este absolut necesar. Acolo va fi făcut de către CEO pentru că această alunecare este un efect al exploatării miniere de acolo. Vom încerca să găsim soluţii pe viitor, fie de la Guvern, fie din fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului sau din bugetul local. Trebuie să se stabilizeze aceste alunecări de teren pentru că foarte multe zone au avut probleme”, a declarat Sorin Arjoca, subprefectul judeţului Gorj.

„Un studiu geo-topo costă cât bugetul local pe tot anul”

Roşia de Amaradia este una dintre comunele predispuse permanent la alunecările de teren, însă primarul spune că nu mai are încredere în promisiunile Instituţiei Prefectului. „Primarii nu se vor mai lăsa păcăliţi de Prefectură. Prefectura promite multe şi nu-şi respectă promisiunilor. Anul trecut, ne-au pus să angajăm o firmă pentru inventarierea terenurilor că ne vor da ei bani înapoi, însă nici până în momentul de faţă nu am văzut vreun leu. Din bugetul local este exclus că voi putea face vreodată un studiu geo-topo. La noi toată comuna este afectată de alunecări de teren, iar un studiu geo-topo m-ar costa cât tot bugetul pe un an. În urmă cu câţiva ani, un studiu geo-topo costa 40 de milioane de lei vechi pentru 1000 mp”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia. Acesta acuză Instituţia Prefectului de lipsă de interes. „Încă de pe vremea când eram viceprimar am cerut Instituţiei Prefectului să realizeze un astfel de studiu pentru a şti care sunt cauzele producerii alunecărilor de teren, ăsta ar fi primul lucru ce trebuie făcut atunci când se produce o alunecare de teren, însă nimeni nu face nimic în acest sens. Trebuie făcute foraje pentru a vedea la adâncime se produce alunecarea de teren”, a precizat Cotojman.

La rândul său, primarul de la Slivileşti spune că pentru un studiu geo-topo este nevoie de sprijinul Guvernului. „Ar trebui să realizăm un studiu geo-topo cam pentru trei sferturi din comună întrucât avem foarte multe zone afectate de alunecările de teren, dar nu avem prevedere bugetară în acest sens. Pentru realizarea unor astfel de studii trebuie o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului întrucât primarii nu mai încredere în Instituţia Prefectului. Ni s-au promis bani pentru Planurile Urbanistice, pentru firmele de inventariere a terenurilor, dar nu a văzut nimeni nici un leu”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul de la Slivileşti.            

CEO a renunţat la studiu geo-topo pentru Motru

Dorin Hanu, primarul oraşului Motru, îl contrazice pe subprefectul Sorin Arjoca. Acesta spune că studiul geo-topo va fi făcut cu bani din bugetul local, nu de către Complexul Energetic Oltenia. „Iniţial, cei de la CEO au promis că vor face ei studiul geo-topo, dar după ce au studiat legalitatea s-au retras. Noi am contractat deja o firmă din Iaşi, care va face studiul geo-topo pe banii Consiliului Local. Deocamdată alunecările de teren stagnează, dar când plouă se reactivează. Când vom avea studiul finalizat, vom întocmi  un proiect de hotărâre pe care îl vom trimite la Instituţia Prefectului şi la Consiliul Judeţean pentru a primi sprijin de la Guvern”, a declarat Dorin Hanu, primarul de la Motru.

Vizualizări: 130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: