Primăria a băgat un milion de lei în adăpostul pentru câini

Municipiul Târgu Jiu are începând de ieri unul dintre cele mai moderne adăposturi canine din ţară, chiar cel mai modern, după cum spunea Florin Cârciumaru, pentru realizarea acestuia cheltuindu-se cam un milion de lei, cu TVA cu tot. Asociaţia Pro Animals, cu care Primăria a tot avut "colaborări", nu se declară foarte încântată de felul în care arată investiţia, reprezentanţii asociaţiei susţinând că de banii respectivi se puteau face mult mai multe.

 Primarul Florin Cârciumaru a fost gazda inaugurării de ieri, inaugurare făcută fără ca prin padoc să fie prezent vreun maidanez. Edilul le-a arătat ieri jurnaliştilor cuştile în care vor sta câinii, neezitând să intre într-o astfel de cuşcă, momentul fiind, evident, speculat la maxim de camerele de luat vederi şi de aparatele foto. Animalele au la dispoziţie un lighean pentru apă şi vase pentru mâncare, ventilaţia adăpostului făcându-se natural. Edilul a declarat cu această ocazie că noul adăpost pentru câini, amenajat în incinta fostei termocentrale a oraşului, este cel mai modern din ţară, capacitatea acestuia fiind pentru găzduirea a circa 800 de animale. Padocul se întinde pe 3000 mp, are o sală de tratament a animalelor bolnave, precum şi depozit pentru hrana acestora. Aşadar, totul pare a fi minunat, problema câinilor fără stăpân având şanse mari de a fi rezolvată în câteva luni, numai că, de fapt, nu e aşa.
 Edilul afirmă însă că astfel de padocuri ar trebui să existe şi în celelalte oraşe şi chiar comune din judeţ pentru ca municipiul Târgu Jiu să poată avea rezolvată problema câinilor fără stăpân. "Noi am construit acest adăpost, dar problema câinilor fără stăpân nu va fi rezolvată până când astfel de adăposturi nu vor exista în cât mai multe localităţi. Altfel, câini din oraşele şi comunele învecinate, şi chiar de la Vâlcea sau Petroşani, vor fi aduşi în continuare la noi şi noi vom avea aceleaşi probleme pe mai departe", afirmă primarul. Adăpostul pentru câinii fără stăpân va prelua cei circa 400 de câini aflaţi în vechiul padoc. 

 Pro Animals bagă băţul printre gard

 Preşedinta asociaţiei "Pro Animals" Târgu Jiu, Carmena Şerbănoiu, a fost prezentă ieri la inaugurare, ocazie cu care a declarat că, în opinia sa, noul adăpost inaugurat de Florin Cârciumaru nu va putea găzdui niciodată 800 de animale, aşa cum spune edilul. Ea afirmă că, în plus, padocul nu îndeplineşte o serie de condiţii, Şerbănoiu apreciind totuşi implicarea autorităţilor locale în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. "Nu sunt mulţumită în sensul că adăpostul este insuficient şi trebuie găsite şi alte soluţii pentru reducerea populaţiei canine. Mai este mult de lucru aici, de la ventilaţie şi scurgere a dejecţiilor până la asigurarea fondurilor pentru hrana atâtor animale. Mai sunt şi probleme cu terenul, care este în litigiu din câte ştiu eu, dar e de apreciat pasul înainte făcut de autorităţile locale. Sper să nu fie un adăpost făcut doar pentru un mandat şi peste patru ani să fie demolat ca şi cel de pe Narciselor. Aici oricum e imposibil să aducă mai mult de 600 de câini, de 800 nici nu poate fi vorba", a menţionat Şerbănoiu.
 Pro Animals şi municipalitatea au fost deseori în conflicte deschise, după diferite încercări ale Primăriei de a prinde câinii de pe străzi. Maidanezii vor fi adunaţi şi de acum încolo şi, după ce vor fi castraţi, vor fi lăsaţi din nou în libertate, pe motiv că, măcar pe viitor nu se vor mai înmulţi şi vor dispărea pe cale naturală.

 Mircea Şerbănoiu e şi el critic

 Florin Cârciumaru a trebuit să facă ieri faţă şi criticilor formulate de Mircea Şerbănoiu, preşedintele Feraţia pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, a fost prezent şi el la inaugurare. Cuvintele sale nu au fost unele tocmai de laudă, fiind oricum greu de crezută că autorităţile din România vor reuşi să mulţumească vreodată reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor, Şerbănoiu recunoscând că problema maidanezilor nu a fost rezolvată nici măcar în America. El spune însă că banii cheltuiţi pentru acest padoc sunt cam mulţi, mai ales în condiţiile în care terenul are un statut juridic incert.
 "Nu ştiu câte case s-au făcut pe lângă miiardele investite aici, dar e un început. Să vedem mai întâi ce se doreşte cu această investiţie. Dacă e un adăpost pentru a ţine câinii în permanenţă, el se va umple imediat cu cei din Narciselor. Dacă e un adăpost pentru imagine, băgăm aici 4-500 şi pe ceilalţi îi lăsăm. Pot să intre 1000, dar îţi trebuie personal specializat şi hrană, dar şi tratamente, iar fondurile ar trebui prevăzute în bugetul local. Nu cred că banii vor exista la început, vor fi probabil la început, după care fondurile se vor reduce, cheltuielile fiind mari, mai ales pentru 800 de câini. S-a mai investit acum 4 ani pe Narciselor, probabil se va mai investi şi peste 4 ani, terenul de aici e revendicat şi dacă Primăria va pierde mi se pare cam mult să dai 11 miliarde, cu TVA, doar pentru imagine. Problema câinilor trebuie rezolvată, iar rezolvarea nu vine de la a ţine câinii în adăpost pentru că proprietarii vor lăsa alţii liberi. Noi trebuie să reducem numărul prin sterilizare, nu să alergăm după câini pe străzi pe banii noştri. America are şi ea 80 de milioane de câini, şi castrează anual doar 5 milioane, deci e o problemă nerezolvată şi acolo", spune Şerbănoiu.


Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: