Primăria Târgu Jiu reduce numărul taximetriştilor

Primăria Târgu Jiu a declanşat războiul împotriva taximetriştilor. Municipalitatea a blocat listele de aşteptare a celor care doreau să obţină documente pentru a desfăşura activitate de transport persoane. Ba mai mult, anul acesta a anulat aproximativ 40 de autorizaţii, iar procesul este în plină desfăşurare. Autorităţile au luat această decizie întrucât numărul taximetrelor a crescut peste media normală, care trebuie raportată la numărul de locuitori.   

Primăria Târgu Jiu intenţionează să reducă semnificativ numărul taximetrelor, numărul autorizaţiilor de taxi trebuind să fie raportat la numărul de locuitori. Astfel, patru taximetrişti ar trebui să deservească 1.000 de persoane. În paralel cu decizia reducerii taximetrelor, autorităţile nu vor mai elibera nici autorizaţii pentru şoferii care şi-au depus dosarele şi aşteaptă avizul primăriei. „Suntem într-un proces de reducere a numărului de autorizaţii. Dacă anul trecut aveam 390 de autorizaţii, anul acesta sunt 352 de autorizaţii. Nu ne-am propus o cifră exactă în ceea ce priveşte numărul taximetrelor ce vor fi reduse, însă procesul continuă. Pe măsură ce unul dintre deţinătorii autorizaţiei renunţă, anulăm autorizaţia şi nu mai eliberăm alta. Am blocat lista de aşteptare, deşi pe ea se aflau câteva zeci de persoane. Activitatea de taximetrie merge foarte prost, iar staţiile sunt pline în permanenţă, se aşează chiar şi pe câte două rânduri şi îngreunează traficul”, a declarat Florin Paşolea, şeful Compartimentului de Transport Public Călători din cadrul Primăriei Târgu Jiu. În momentul de faţă, şase dintre autorizaţii sunt suspendate la cererea deţinătorilor, perioada maximă pentru care se poate solicita suspendarea activităţii este de trei luni.

Locurile din zona centrală, la mare căutare

Pentru autorizaţia taxi ce trebuie vizată anual se percepe o taxă de 140 de lei/an, iar o dată la cinci ani se emite şi autorizaţia de transport pentru care se achită primăriei suma de 175 de lei. Cele mai solicitate staţii sunt cele din zona centrală. Cu toate acestea, reprezentanţii municipalităţii spun că nu vor mai fi amenajate alte locuri pentru taximetre în afara celor existente. „Dacă ar fi să mai amenajăm staţii de taxi ar însemna să se umple tot centrul pentru că toţi deţinătorii de autorizaţii solicită zona centrală. În aceste condiţii nu ar mai exista locuri de parcare pentru celelalte autoturisme. Taximetriştii nu vor locuri în zone periferice pe motivul că nu pot prelua clienţii. Avem staţii cu câte 4-5 locuri, la SNLO şi la Spitalul Tudor Vladimirescu, dar şi staţii cu câte 10-15 locuri, numai la Piaţa Centrală avem trei astfel de staţii mari”, a mai precizat Florin Paşolea.

REORIENTARE

Şoferii de taxi admit că în Târgu Jiu sunt foarte multe taxiuri, spunând că pe viitor se vor reorienta spre altă activitate. „Nu este vina noastră că primăria a eliberat autorizaţii pe bandă rulantă. Treaba merge prost, încasările sunt mici, iar cheltuielile sunt mari, benzina s-a scumpit. Trebuie să ne reorientăm pentru că oamenii nu mai au bani să meargă cu taxiul”, a spus un taximetrist.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: