Cum să cultivi corect ardei din răsaduri

Pentru a avea o recoltă bogată de ardei trebuie să şţtiţi să pregătiţi terenul pentru plantarea acestora. Important este să ştiţi şi când e perioada optimă de plantare, dar şi cum trebuie plantat ardeiul.

Ardeiul se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se poate cultiva şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Pe terenul pe care se vor planta răsadurile de ardei, încă din toamnă se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg/ha superfosfat şi 100 kg sulfat de potasiu, iar în primăvară alte 150-200 kg/ha azotat de amoniu.

Pregătirea terenului se face încă din toamnă, astfel că, după eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică îngrăşăminte organice şi chimice, apoi se efectuează arătura de bază la adâncimea de 28-30cm. Primăvara înainte de plantare se lucrează terenul cu grapa cu colţi reglabili sau cu freza.

Vârsta răsadurilor de ardei la plantare trebuie să fie de 60 – 65 de zile. Este important ca, cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile să se călească printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.

Plantarea răsadurilor se începe când în sol se realizează temperaturi de peste 15°C, în lunile aprile – mai. Distanța de plantare pentru răsadurile de ardei: Răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la o distanță de 70 cm. Între plante pe rând distanţele diferă în funcție de varietate: la ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm, la ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20-25 cm, la ardeiul lung distanţa pe rând este de 15 cm, iar la ardeiul iute distanţa pe rând este de 10 cm. Cea mai răspândită metoda de plantare este pe două rânduri apropiate la 40-60 cm și doua depărtate la o distanță de 1 – 1,2 m. Distanța între plante pe rând trebuie sa fie cuprinsă între 30-40 cm.

Vizualizări: 1,761

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: