Primarii din zonele miniere, lăsați fără bani de CEO

Mai multe primării care depind de minerit se uită lung să primească bani de la Complexul Energetic Oltenia. Compania ori nu a plătit deloc cotele pe câteva luni, ori le-a plătit parțial. Primarii se plâng că investițiile programate pentru acest an sunt în pericol în lipsa banilor pe care ar trebui să-i primească de la companie.

Probleme cu banii încep să apară și la Motru. CEO ar trebui să vireze câte 500 de mii de lei pe lună, dar a plătit sume mult mai mici în acest an, așa că bugetul primăriei este serios afectat. „Obligațiile pe care le au către bugetul de stat nu au putut să și le onoreze la timp pentru că, probabil, au fost nevoiți să achiziționeze certificatele de carbon și atunci au făcut o eșalonare privind plata acestor obligații către bugetul de stat, obligații printre care sunt și impozitul pe venit, cotă din care primeam și noi, într-un termen de cinci zile, la bugetul local. Știu că în ultimele 4-5 luni nu am primit nimic din cât ar fi trebuit. Doar și-au achitat impozitele pentru terenuri și clădiri și am putut să ne mai descurcăm. Având în vedere creșterile salariale pe care le au, în jurul cifrei de 500 de mii lunar ar trebui să primim”, a spus primarul Gigel Jianu, la Radio Infinit.

Probleme sunt și în localitatea vecină, Cătunele. Edilul Florinel Țuilă susține că el nu a mai primit nici măcar un leu din luna februarie, deși compania nu avea să-i pătească o sumă prea mare în fiecare lună: „Am observat că nu mi-au intrat banii începând cu luna februarie. Mi-am dat seama că e o problemă. Am luat legătura cu CEO. Ne-au confirmat că nu au avut posibilitatea să facă plata la timp și au făcut o eșalonare la patru luni la cote. Mie mi s-a spus că din cauza proceselor, că au cheltuieli foarte mari cu despăgubirile la locuințe. Eu cred că sunt mult mai multe probleme, cheltuieli ineficiente pentru că bani se produc atât timp cât se vinde și se încasează bani din energie. Aproximativ 100 de mii de lei ar fi trebuit să intre pe lună. Nu au virat decât în ianuarie și în februarie”.

Probleme sunt și la Fărcășești. Nici aici, compania nu a plătit decât o parte foarte mică din cotele datorate și n-au oferit nicio explicație. „Din luna martie, nu ne-au mai virat cotele către primărie. Noi aveam undeva în jur de 350 de mii de lei pe lună și ne-au virat undeva la 20 de mii lei. Sume cam mici. Noi am făcut o prevedere bugetară, avem o listă de investiții. Ne-am bazat pe banii aceștia care vin din cotele de la minerit. Deocamdată nu ne-au dat nicio explicație”, a spus primarul din Fărcășești, Constantin Drăgoescu.

Vizualizări: 3,174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: