Primarii gorjeni nu vor cultură nici dacă li se oferă bani

Primarii din Gorj mai au la dispoziţie două săptămâni să depună documentaţia în vederea obţinerii de fonduri pentru reabilitarea căminelor culturale din judeţ. Suma maximă pe care primăriile o pot obţine este de aproximativ 15 miliarde de lei vechi, iar cofinanţarea este foarte mică. Până în acest moment numai doi primari şi-au arătat intenţia de a obţine fonduri pentru căminele culturale, însă niciunul nu a depus documentaţia.

La nivelul judeţului Gorj în fiecare comună există cămin cultural, de cele mai multe ori unul aflat în stare avansată de degradare. Primăriile au acum şansa de a obţine fonduri de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea şi dotarea acestor cămine culturale. Toate primăriile au primit documentaţia necesară în vederea obţinerii acestor fonduri. Suma maximă este de 15 miliarde de lei vechi. „În toate comunele din Gorj sunt cămine culturale. Noi am rugat primarii să depună documentaţia pentru a obţine fonduri şi le-am trimis tot ce le trebuie să se informeze. Programul este pentru reabilitarea, amenajarea şi dotarea căminelor culturale. Şansa este foarte mare. Pot să vă spun că în acest moment numai 60% din căminele culturale din judeţ au fost igienizate din fondurile proprii ale primăriilor“, spune Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Căminele culturale nu-s prioritare

Primarii mai au la dispoziţie maxim 20 de zile pentru a depune documentaţia necesară obţinerii de fonduri, însă până acum decât primarii din Novaci şi Hurezani s-au arătat interesaţi să obţină fonduri. „Primăriile au la dispoziţie 30 de zile să depună proiectele din momentul în care a fost lansat programul. Cred că au mai rămas 20 de zile. Până acum numai primăriile Novaci şi Hurezani s-au interesat de proiect, dar nu au depus nimic. Noi i-am ajutat cu întocmirea agendei culturale pe următorii trei ani”, a declarat Ion Cepoi.  

Primarul din Hurezani susţine că va depune proiectul pentru că are nevoie de acest bani. „Lucrăm la proiect şi o să-l depunem. Nu am investit bani în cămin decât pentru a-l întreţine că nu am avut fonduri suficiente. Sperăm să obţinem acum finanţare”, spune primarul Gheorghe Cristea.

Primarul comunei Bâlteni susţine că pentru localitatea pe care o conduce nu este prioritar căminul cultural, dar va delega pe cineva din primărie să se ocupe şi de acest lucru. „Am auzit de proiect, dar nu ştiu exact despre ce este vorba. O să pun pe cineva să se intereseze şi poate depune documentaţia. Să vă spun drept, pentru comuna Bâlteni nu este prioritar un cămin cultural. Eu am alte planuri”, spune Vasile Vlăduleanu.

Restul primarilor nici măcar nu au întrebat de acest program.

Vizualizări: 111

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: