Primăriile au ajuns la fundul sacului. Primar: Nu mai fac lucrări și dau salariile

Primarii din mai multe comune din judeţ nu mai au bani de salarii, după ce au majorat lefurile. Sunt funcționari care nu și-au mai luat salariile de trei luni, așa cum se întâmplă de pildă la Stănești. Unii primari spun că vor fi nevoiți să recurgă la disponibilizări. Cu toții așteaptă ca Guvernul să deschidă larg robinetul cu bani.

Majorarea salariilor angajaţilor din primării a fost o lovitură puternică pentru bugetul multor localităţi. La Dragotești, funcționarii nu și-au luat salariile de mai bine de o lună. Motivul? Nu mai sunt bani! Primarul Vili Pasăre spune că va fi nevoit să facă restructurări de personal, dacă nu va fi ajutat cu bani. „N-avem decât să plecăm acasă dacă nu vom primi sume, facem restructurare. Există și posibilitatea aceasta. Salariile nu s-au luat de o lună și jumătate. Majorările salariale făcute ne-au adus minusuri în buget. Pronosticul și bugetul scanat în decembrie 2016 a fost făcut după formula pe care știam că o aplicăm până la sfârșitul anului. Toate modificările n-au fost susținute cu credite și automat măririle salariale ne duc în postura să facem o restructurare de personal de 30-40% în 2018”, a declarat primarul Pasăre.

Primăria Dragotești are 11 angajaţi. Autoritățile locale speră să obțină, în urma rectificării, 350 mii lei, din care 250 mii lei pentru asigurarea salariilor până la sfârșitul anului, iar restul pentru plata facturilor restante față de constructorul care s-a ocupat de reabilitarea unui drum.

Primar Stăneşti: „Să-mi fie învăţare de minte!”

La Stănești, funcționarii primăriei, în frunte cu primarul, nu și-au luat lefurile de trei luni. Autoritățile locale au solicitat 500 mii lei la Consiliul Județean și Prefectura Gorj pentru a ieși din impas. „Așteptăm rectificarea. Pentru salarii avem nevoie de 300 mii lei. Mai sunt niște arierate. Dacă nu vine rectificarea, nu ne putem regla cu salariile. Avem 10 salariați care nu au primit salariile de trei luni: primarul, viceprimarul și cei opt funcționari publici. Am dat pe septembrie la cei cinci muncitori, am putut să le dăm. Pentru la anul să-mi fie învățare de minte. Nu mai fac lucrări și dăm salariile. Nu vom mai cheltui pe bugetul local decât pentru gunoi, curent și gaze și nu voi face nicio investiție din bugetul local”, a spus răspicat primarul Ștefan Blideanu.

Autoritățile locale spun că au ajuns în această situație deoarece au efectuat o lucrare în sumă de 1.1 milioane lei din bugetul propriu fără acoperire bugetară. Este vorba de asfaltarea a doi kilometru de drum sătesc, cu șanțuri betonate.

„M-am chibzuit. Să nu mai dea bani la primării”

La Cătunele nu sunt probleme în ceea ce privește asigurarea salariilor. Primarul Florinel Țuilă crede că banii aferenți rectificării bugetului ar trebui dirijați către construcția de autostrăzi, nu către bugetele primăriilor. „Nu am probleme și nici nu o să am. M-am chibzuit, am respectat și legislația. Nu am sărit în foc cum au sărit alții. Eu zic să dea bani acolo unde este nevoie mare și să strângă banii să facă autostrăzi.  Să nu mai dea la primării”, a comentat primarul Florinel Țuilă.

Și autoritățile locale din Bolboși speră să descurce cu banii avuţi la dispoziţie. Nu ar strica însă un ajutor guvernamental. „Să vedem de la Consiliul Județean dacă primim ceva. Am dat lucrările pe care le avem în derulare pe buget local. Acum ce o da Domnul! Lucrările se ridică la 1.1 milioane. Este vorba de asfaltarea a două drumuri sătești pe 1.5 km, modernizarea târgului săptămânal, pictura la Biserica Valea. Cu salariile sperăm să ne descurcăm până la sfârșitul anului ”, a explicat Gheorghe Bilea, primarul comunei Bolboși. 

Vizualizări: 3,822

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: