Primăriile din Gorj nu mai încasează taxe din lipsă de personal

Majoritatea primăriilor din judeţul Gorj nu mai fac bani la bugetul local pentru că nu are cine să încaseze de la populaţie. Primarii spun că procentul de încasare a scăzut foarte mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi că situaţia nu este deloc încurajatoare. Sunt însă şi primării care nu se pot plânge şi unde procentul de încasare atinge până şi 80%.

Primăriile gorjene trec în această perioadă printr-o criză de bani. Fără sprijinul Consiliului Judeţean şi al Guvernului, majoritatea dintre ele supravieţuiesc din ce mai încasează de la populaţie sub formă de taxe şi impozite. Numai că lipsa de personal îngreunează până şi colectarea acestor bani. Este cazul primăriei Dănciuleşti unde procentul de încasare a scăzut până la 30% din cauza lipsei de personal. „Primăria asta funcţionează cu opt angajaţi. Nu mai fac faţă, am făcut solicitări peste solicitări că nu mai pot funcţiona decât cu opt oameni şi cu atâta volum de muncă. Procentul de încasare de la populaţie a scăzut la 30% pentru că nu am om la casierie care să încaseze. E o situaţie dezastruoasă”, a declarat primarul din Dănciuleşti, Ion Andronescu.

La Cătunele, noroc cu firmele

Aceeaşi situaţie şi în comuna gorjeană Cătunele. Aici primarul Florinel Ţuilă, spune că firmele de pe raza comunei sunt gura de oxigen şi la care procentul de încasare este de aproape 70%. „Nu stăm aşa bine în ceea ce priveşte încasarea taxelor şi impozitelor. Ca procent cred că ajungem undeva la 40-50% la populaţie, slab faţă de altă dată. Noroc însă cu firmele de la care încasăm în proporţie de 70%. Nu este grozav, dar măcar ne mai descurcăm”, a declarat Florinel Ţuilă, primarul din Cătunele.

Căpreni, procent de 80%

Cel mai bine la capitolul încasări am putea spune că stă primăria Căpreni. Potrivit primarului Emil Cătănoiu, oamenii au dat dintotdeauna bani la stat de frică. „Aici aşa au fost învăţaţi, să se lase pe ei şi să-şi plătească întâi taxele. Avem un procent bunişor, cam 80% de la populaţie. Nu ne putem plânge. Avem şi noi rolul nostru, le spunem că sunt majorări şi plătesc de frică”, a declarat Emil Cătănoiu, primarul din Căpreni.  

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: