Primarul din Motru vrea să transforme gunoaiele în gaz. Caută finanţare din Norvegia

Primarul din Motru vrea căldură din deşeuri în municipiu. Ar fi posibil acest lucru dacă ar obţine fonduri norvegiene care i-ar permite să transforme deşeurile în biogaz, iar combustibilul să fie folosit la Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA).

Proiectul de finanţare este gata şi va fi depus în zilele următoare la Ministerul Dezvoltării. „Am identificat o sursă de finanţare. Căutăm să vedem dacă ne încadrăm. Vrem să obţinem fonduri norvegiene prin care să luăm un modul care să transforme deşeurile menajere în biogaz şi analizăm, vedem ce trebuie făcut şi vreau să accesăm fonduri să achiziţionăm acest modul care să transforme deşeurile în biogaz. Modulul îl vom monta în curtea uzinei sau afară, lângă staţia de sortare, şi să producem gazul pe care să-l folosim în centrală”, a explicat primarul Gigel Jianu, la Sud FM.

În acest fel, s-ar mai economisi cărbune şi, implicit, bani. „Dacă rentează, vom mai face unul. Pe centrala respectivă, noi analizăm să vedem dacă se mai poate monta un turbogenerator sau o altă centrală să obţinem şi energie electrică. Cererea de finanţare trebuie depusă la Minister până pe 15 martie. Una dintre condiţii era să avem această strategie privind termoficarea ca să putem completa cererea de finanţare şi s-o înaintăm prin programul căldură, confort la Ministerul Dezvoltării”, a mai explicat Jianu.

Vizualizări: 1,244

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: