Primarul Gruescu demisionează

Primarul din Negomir, Ion Gruescu, ameninţă că îşi va da demisa dacă nu va primi fonduri de la Guvern pentru a ridica zidul de sprijin care să stopeze alunecările de teren din satul Artanu. Malul de pământ înaintează pe zi ce trece, fiind alimentate şi de ploile din ultimele zile şi există posibilitatea ca în orice moment casele oamenilor să fie înghiţite. Pentru aceste lucrări ar fi necesare 20 de miliarde de lei vechi, fonduri de care primăria nu dispune. Dacă luni primarul era optimist că senatorul Ruşeţ va face rost de bani, ieri acesta ameninţa cu demisia. Pe această problemă s-a „concentrat“ şi Prefectura Gorj. Oricum, banii de la Guvern nu sunt oferiţi cu atâta uşurinţă fiind nevoie de o expertiză de la nivel central, lucru pe care nu l-a solicitat nimeni. 

Oamenii din satul Artanu, comuna Negomir, nu mai dorm noaptea de frica valului de pământ care i-ar putea înghiţi în orice moment. De când au fost activate, alunecările au plecat la vale cu salcâmi, mărăcini şi pomi fructiferi, iar acum ameninţă şi casele oamenilor. Doar cinci metri să mai înainteze şi grajdurile în care familia Blidaru îşi creşte animalele vor fi doar o amintire.

Pentru a înlesni accesul utilajelor la alunecările de teren din spatele caselor şi pentru a fi demarate cât mai repede lucrările la un zid de sprijin, oamenii au semnat declaraţii prin care sunt de acord să renunţe la o serie de anexe gospodăreşti. Ieri din curtea familiei Blidaru a dispărut o parte din coteţe, a fost scos gardul şi dărâmat acoperişul fântânii. Oamenii au renunţat la o parte din agoniseala lor, dar zidul de sprijin se lasă aşteptat. Văzuţi fără nici un ajutor, localnicii nu au decât să îşi lase gospodăriile pradă pământului. „Unde să ne ducem? Ne ducem unde vedem cu ochii”, spune Ioana Blidaru.

Banii sau demisia

În timp ce localnicii trec prin cele mai mari temeri, autorităţile locale nici nu ştiu dacă proiectul de hotărâre care să faciliteze acordarea fondurilor necesare a ajuns încă pe masa guvernanţilor. Au fost pierdute deja două şedinţe de Guvern în care cerinţele acestora să fie ascultate. Ion Gruescu speră acum într-o întâlnire cu premierul Emil Boc, despre care a auzit că va veni în această sâmbătă în Gorj, zi în care sunt organizate şi alegerile în PDL. Dacă încercările sale vor eşua şi de această dată, iar banii nu vor fi acordaţi, Ion Gruescu ameninţă că îşi va da demisia din funcţia de primar.

„Am făcut toate demersurile, toate documentele necesare. Nu ştiam că este şi astăzi (n. r. ieri) şedinţă de Guvern. Nu ştiu dacă pe ordinea de zi a guvernului a intrat şi proiectul nostru de hotărâre, dar am discutat cu domnul senator Ruşeţ, sâmbătă e prezent la Gorj şi premierul şi ministrul Administraţiei şi Internelor. Este foarte bine pentru noi pentru că am posibilitatea să le explic, mă duc cu documente, cu fotografii şi sunt convins că mă vor ajuta”, declară Ion Gruescu.

„Domnul Ruşeţ“, despre care primarul a vorbit constant şi pe care s-a bazat de când a început nenorocirea pare să nu-l fi ajutat prea mult pe Gruescu, ratând şi şedinţa de Guvern de ieri.

„Voi merge personal să vorbesc cu premierul. Sper că mă va înţelege ca de la fost primar la primar că este o problemă cu totul deosebită. Am văzut că dumnealui spune că încasări la buget sunt, aşa că nu ar fi motive să nu mă ajute. Eu am spus şi astăzi şi spun şi acum că dacă nu voi fi sprijinit şi casele vor fi înghiţite de pământ eu voi demisiona.Nu accept să se întâmple aşa ceva”, mai menţionează primarul din Negomir.

Alunecări şi la Roşia

Ploile au reactivat şi o veche alunecare de teren din satul Stejaru, din comuna Roşia de Amaradia. Un drum a fost rupt, iar două case din apropiere se află în pericol. Primarul din localitate, Liviu Cotojman a declarat că sa intervenit cu o maşină de balast pentru ca drumul să fie din nou circulabil, mai ales că pe acest traseu erau aduşi şi elevii la şcoală. „Am cerut deplasarea unei comisii din partea prefecturii Gorj pentru că este posibil să avem neplăceri. Microbuzul care transporta elevi nu mai putea trece de zona unde s-a produs alunecarea de teren. Vom cere fonduri pe situaţii de urgenţă pentru a interveni în această situaţie”, menţionează Liviu Cotojman.

Galerie foto


Vizualizări: 168

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: