Graure îl contrazice pe Videanu

Adriean Videanu a fost contrazis de directorul CE Turceni, după ce fostul ministru al Economiei a afirmat că cele trei complexuri energetice din Gorj riscă să fie închise din 2012, după ce se va epuiza stocul de certificate verzi, adăugând că numai înfiinţarea Electra ar fi soluţia. Octavian Graur, directorul de la CE Turceni, a spus la un post de radio că indiferent dacă se va înfiinţa sau nu Electra, complexul energetic Turceni va avea bani să-şi cumpere în continuare certificatele verzi estimate în 2013 la o valoare cuprinsă între 24 şi 30 de euro. Practic, Graure a spus că va putea să plătească şapte milioane de certificate verzi, fiecare cu 30 de euro. De câte milioane de euro are nevoie?

Potrivit unei declaraţii ce aparţin fostului ministru al economiei, Adriean Videanu, cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova vor epuiza în 2012 rezerva de certificate verzi ceea ce înseamnă că activitatea ar putea fi oprită, iar România va deveni importator net de energie. Acest lucru ar putea fi evitat prin înfiinţarea Electra. „În 2012 expiră planul naţional de acordare a certificatelor verzi. Din câte ştiu eu, între martie - mai 2012 combinatele producătoare de energie pe cărbuni (Turceni, Rovinari şi Craiova) termină cu disponibilul de certificare verzi, nu mai au rezervă. Şi se vor opri. Şi-atunci România va deveni importator net de energie”, a declarat Adriean Videanu la Hotnews.

Graure dă afară ca să cumpere certificate verzi

Acesta a fost însă contrazis pe un post de radio local de Octavian Graure, directorul CE Turceni, care spune că programul de restructurare demarat are drept scop  întocmai obţinerea sumelor necesare cumpărării de certificate verzi. „Ştie toată lumea că suntem într-o situaţie delicată cu procurarea acelor certificate de CO2 din 2013, tocmai de aceea ne-am chinuit să facem acele programe de restructurare. Trebuie să luam toate măsurile posibile şi imposibile să rezistăm, să vindem energie electrică”, a declarat Octavian Graure. Conştient de creşterea preţului certificatelor verzi din 2013 şi în ciuda unui profit aproape nesemnificativ în 2010, Graure speră însă în minuni. „Având în vedere că din 2013 statul nu va mai aloca nici un certificat, noi vom avea nevoie de un certificat pe un megawatt produs. Dacă o să producem şapte milioane de MWh va trebui să cumpărăm şapte milioane de certificate. La ora actuală, valoarea unui certificat este de 15-17 euro, pentru 2013 sunt între 24 şi 30 de euro”, a precizat Octavian Graur la Radio Târgu-Jiu.

Necesitatea de cumpărare a certificatelor verzi le-a fost împărtăşită şi celor peste o sută de angajaţi cărora compania le trimisese preavizul. Conducerea explica faptul că principalul motiv al suspendării contractului de muncă este legat de faptul că din ianuarie 2013 complexul trebuie să achiziţioneze „circa un certificat de CO2 pentru fiecare MWh produs”.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: