Etăgan şi-a luat minerii şi a plecat de la miting

Mitingul pe care sindicaliştii din Gorj l-au organizat vineri împotriva modificării Codului Muncii s-a terminat cum nu se poate mai rău, după ce sutele de mineri şi energeticieni veniţi în Piaţa Prefecturii s-au despărţit de restul colegilor lor. Ortacilor li s-a reproşat să nu strigă suficient de mult şi tare împotriva lui Traian Băsescu şi a Guvernului, în condiţiile în care erau cei mai mulţi din piaţă, moment în care au decis să părăsească protestul, fiind puţin probabil ca pe viitor să se mai implice în astfel de acţiuni.

Incidentul s-a produs în Piaţa Prefecturii, acolo unde cei circa 700 de sindicalişti proveniţi de la principalele confederaţii care sunt reprezentate la nivel de Gorj au ajuns în jurul orei 12.00, după ce au străbătut pe jos un bulevard principal din oraş. Liderii sindicali au luat cuvântul pe rând în faţa participanţilor la protestul iniţiat în centrul oraşului contra modificării Codului Muncii, discursurile acestora fiind însă aproape complet împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc şi a ministrului turismului, Elena Udrea. Printre cei care s-au adresat mulţimii a fost preşedintele CNSLR Frăţia Gorj, Valentin Popa, care este şi vicepreşedinte al PSD Gorj şi consilier judeţean, precum şi Constantin Creţan, fost locotenent al lui Miron Cozma în mineriadele din 1999. Alături de ultimul a fost prezent şi Cristinel Tănasie, preşedinte al Ligii Muncitorilor, fostă Liga „Miron Cozma” până acum doi ani.

Popa: „Vreau mai multă gălăgie“

Popa şi Creţan au luat cuvântul şi le-au reproşat minerilor din Uniunea Mine Energie Oltenia că nu scandează suficient de puternic împotriva preşedintelui şi premierului. „E prea multă linişte aici. Strigaţi cu noi! Suntem la teatru sau vă este frică? Vreau mai multă gălăgie! Jos Guvernul”, i-a îndemnat preşedintele CNSLR Frăţia Gorj pe mineri şi energeticieni să scandeze, aceştia neimplicându-se foarte vocal în desfăşurarea protestului.

Ulterior, la microfon a ajuns Constantin Creţan, care a menţionat că nu este un lider „oarecare”, ci unul care a făcut puşcărie pentru drepturile minerilor şi care acum conduce sindicate ale minerilor afiliate în Federaţia Naţională a Muncii, pe care o conduce. În discursul său, acesta a vorbit despre faptul că România importă cărbune din Serbia şi Noua Zeelandă pentru termocentrala de la Drobeta Turnu Severin, în timp ce minerii din Oltenia nu au cui să îşi vândă producţia. El a menţionat şi că ar exista mai multe oferte de cumpărare a complexurilor energetice din Oltenia, după privatizare angajaţii de aici urmând să îşi piardă locurile de muncă. Creţan le-a reproşat însă şi el minerilor din USMO, care îl au ca preşedinte pe Marin Condescu, absent din piaţă, că nu scandează suficient de tare şi că nu sunt foarte mulţi prezenţi. „Mă aşteptam să fim mai mulţi aici. Unde sunt minerii de altă dată. Se pare că sunteţi sub cota vociferărilor celui mai mic sindicat prezent aici în piaţă”, a spus Creţan, moment în care participanţii din partea USMO şi Cartel Alfa Gorj s-au retras din Piaţa Prefecturii.

Au mai rămas 200 de protestatari în piaţă

„Nu stăm noi să-l ascultăm pe Creţan şi prostiile lui. Păi noi am adus aici 500 de oameni şi tot ei ne spun nouă că sunt puţini. Să vedem câţi mai rămân şi ce vor face după ce ne retragem noi”, a declarat secretarul general al USMO, Gheorghe Etegan.

După retragerea minerilor şi energeticienilor în Piaţa Prefecturii au mai rămas circa 200 de protestatari, liderii acestora încercând să îl determine pe prefectul judeţului să coboare în mijlocul lor, lucru refuzat de acesta. Liderii sindicali au declarat că nici ei nu vor forma o delegaţie pentru a merge la prefect, preferând să îşi strângă rândurile pentru deplasarea pe care o vor face pe 16 martie la protestul programat să aibă loc la Bucureşti.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: