Primarul Troacă, martor în cătușe la procesul fostei șefe APIA Gorj

Zi cu emoții ieri pentru edilul suspendat al comunei Padeș, Mihăiță Troacă, acesta fiind adus la Tribunalul Gorj pentru a fi audiat, asta în condițiile în care este arestat preventiv și de ceva vreme este „cazat” în arestul Poliției Județene. Primarul este printre ultimii martori care trebuiau să fie audiați în procesul în care fosta șefă de la APIA Gorj, Delia Petrescu, fostă Mercioiu, este acuzată de DNA că, împreună cu alte persoane, au prejudiciat instituția de stat cu circa 70.000 de lei.

Printre inculpați se află tatăl fostei directoare, dar și o subordonată a acesteia, Otilia Arjocu, acuzată că a falsificat o adeverință emisă de Primăria Padeș în 2011, tocmai pentru ca Mihail Petrescu să poată încasa ilegal subvenția pentru 42 de hectare de teren pe care nu le avea în posesie.

Troacă a fost adus la instanță pentru a spune ce știe el despre cazul respectiv, caz ieșit la iveală după ce el a preluat frâiele Primăriei Padeș. Edilul nu a fost prea convingător în declarația sa, el chiar cerându-și scuze de câteva ori pentru emoțiile pe care le avea, din boxa acuzaților el primind de mai multe ori întrebări de la judecătorul de caz, Gheorghe Constantinescu, pentru a clarifica lucrurile. Troacă vorbea mai mult „din cărți”, adică povestea legi și proceduri pe care oricum le știau și judecătorii, și avocații, el încercând la un moment dat să dea vina pe predecesorul său, Viorel Nicolescu, despre care a spus că ar fi falsificat o cerere de retrocedare a unui teren. Edilul nu a reușit să mute însă cursul discuției și a trebuit, așa cum a putut, printre emoții, să explice cum de a dispărut de pe un tabel al Primăriei, întocmit pe vremea lui Nicolescu, un cetățean care avea 60 de hectare de teren și al cărui nume nu s-a mai regăsit într-un al doilea tabel, întocmit după 2012, când Troacă a devenit primar.

Edilul a dat vina pe „o eroare”, fără să poată să o explice, el menționând doar că a semnat „ca primarul”, adică fără să se uite pe ce pune semnătura. Troacă a încercat să dea vina pe subordonații săi și să spună că avea încredere în echipa cu care lucra și de aceea nu mai verifica toate documentele pe care le avea la mapă, el fiind însă contrazis de reprezentantul DNA, care a menționat că oricine semnează un document oficial este, din punct de vedere legal, responsabil pentru ceea ce semnează. Troacă este însă doar martor în acest dosar, la fel ca și fostul primarul Nicolescu, audiat și el la un termen anterior. Inculpați sunt, din partea Primăriei Padeș, fostul viceprimar Ion Băloi și referentul agricol Stoicănel Haralambie, și el fost primar al comunei cu două decenii în urmă. Cu toții ar urma să afle toamna aceasta care este verdictul instanței, până la pronunțarea unei sentințe nemaifiind cale lungă.

Vizualizări: 163

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: