Primele afaceri distruse de coronavirus

Epidemia de coronavirus atacă nu doar oamenii, ci și economiile lumii. Nu au fost făcute calcule, dar unele efecte sunt vizibile pe burse.

Primele efecte se simt și în țări precum România, unde sunt doar câteva persoane diagnosticate cu coronavirus, și acelea în stare bună.

Printre firmele afectate sunt agențiile de turism. Zilnic sunt sute sau mii de rezervări anulate. Asta va însemna mai departe hoteluri, restaurante, magazine mai goale, la fel avioane sau autocare. Și mergând pe lanț o să găsim furnizorii acestora cu afaceri reduse. Una peste alta, totul va însemna reduceri de locuri de muncă. Bulgărele abia a plecat.

Guvernul a anulat deja manifestările cu peste o mie de oameni. Meciurile vor fi jucate fără public, spectacolele mari cu vedete internaționale au fost amânate. La noi, în România, meciurile fără spectatori contează într-o oarecare măsură, dar în Italia, de exemplu, vorbim de afaceri de miliarde de euro în jurul fotbalului.

În câteva săptămâni, dacă epidemia continuă să se răspândească în Europa, efectele vor fi mult mai vizibile. Sunt și afaceri care merg mai bine, cele din zona comerțului, farmaciile, dar și acestea depind mult de circulația mărfurile. Farmaciile ar vinde acum cantități industriale de măști de protecție, dar nu au de unde. Și atunci, degeaba e cerere, dacă nu e ofertă.

La fel și cu magazinele. Deocamdată nu sunt probleme, dar nu știm ce urmează. Dacă situația la nivel mondial se va complica, dacă importurile și exporturile nu vor mai fi posibile, atunci rafturile vor fi golite fără a mai putea fi umplute.

Situația nu este încă atât de gravă, este posibil să nici nu devină, dar riscul este unul real. Toate instituțiile publice din România au început simulări pentru cazul în care vor avea o parte parte din salariați izolați la domiciliu. Peste doar câteva săptămâni, lumea ar putea arăta altfel. Sau ar putea arăta la fel. Nimeni nu știe, singurul lucru clar fiind că nu suntem pregătiți pentru o pandemie.

Vizualizări: 1,498

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: