Primele exproprieri la cariera Jilţ Nord

CE Oltenia a demarat procedurile pentru preluarea imobilelor cuprinse în legea 255 avizată pentru cariera Jilţ Nord. Conducerea unităţii miniere anunţă că activitatea pe partea de producţie a fost deblocată, 7 excavatoare având în prezent front de lucru, urmare a exproprierilor unor terenuri catalogate drept "urgenţe", din satul Rucurelu, comuna Mătăsari. Gospodăriile nu sunt vizate deocamdată, ci doar terenurile agricole şi cele forestiere.

Hotărârea de Guvern privind exproprierile de la Jilţ Nord a intrat în vigoare în data de 11 decembrie, atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial. Cei din conducerea companiei spun că proprietarii terenurilor cuprinse în culoarul exproprierilor au fost înştiinţaţi despre hotărâre. Mai mult decât atât, excavatoarele care erau blocate din cauza lipsei fronturilor de lucru, acum funcţionează şi avansează spre terenurile cuprinse în culoarul exproprierilor. "Noi am demarat notificările, conform adresei care a venit de la nivel de CEO, în special pentru proprietarii care intră la urgenţă. Sunt vizaţi 1.335 de proprietari, pe urgenţă ar fi vreo 7 cazuri. Li s-au trimis notificări, au fost înştiinţaţi, la nivel de primărie au fost afişate toate chestiunile care au fost publicate în Monitorul Oficial, hotărârea şi anexele. Urgenţele sunt pe culoarul nord în faţa excavatoarelor de la 14 până la excavatorul 07, toate în satul Runcurel. Am intrat deja, cariera este practic deblocată. Am început să ne apropiem cu ele de terenurile respective ca să putem să ne extindem", a declarat Dumitru Dragu, directorul carierei Jilţ Nord. 

Conducerea carierei a mai spus că sunt unii proprietari de terenuri de pe culoarul exproprierilor care s-au arătat nemulţumiţi de sumele primite drept despăgubiri. "Se mai întâmplă. Le explicăm, discutăm, au citit şi ei, au văzut afişată legea, am citit-o, am văzut împreună. Deocamdată este vorba numai de terenuri arabile, fâneţe şi pădure", a mai spus directorul carierei Jilţ Nord.

Proprietarii vor primi 4 sau 5 lei pe mp, pentru terenurile lor, ceea ce înseamnă câteva mii de lei faţă de câteva zeci de mii de lei pe care oamenii le solicitau.

Vizualizări: 388

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: