Primul transplant de cap, reuşit de chinezi

China a anunţat că o echipă de oameni de ştiinţă a realizat primul transplant de cap, de la o maimuţă la altă maimuţă, care a supravieţuit 20 de ore operaţiei. Profesorul chinez XiaoPing Ren a precizat că, pentru a realiza acest lucru, tehnica folosită de echipa sa a constat într-o "hipotermie şi în stabilirea unei circulaţii sangvine încrucişate între donator şi receptor prin intermediul unui sistem de canule". Experimente similare au mai fost realizate în trecut pe şoareci. Reuşita a fost anunţată în revista Sciences et Avenir, care precizează că savanţii chinezi vor să aplice tehnica respectivă şi pe oameni.

Operaţia, realizată de o echipă coordonată de profesorul XiaoPing Ren de la Universitatea de Medicină din Harbin, în nord-estul Chinei, a fost realizată în colaborare cu chirurgul italian Sergio Canavero, expert în ştiinţe neuronale, care este supranumit "Doctorul Frankenstein". Sergio Canavero a publicat deja un articol într-o revistă ştiinţifică, în 2013, prin care şi-a anunţat viitorul proiect - cel al transplantului de cap uman -, conceput pentru a veni în ajutorul pacienţilor paralizaţi.

Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operaţie. (A.A.)

Vizualizări: 1,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: