Prin ce a trecut un cunoscut român pentru a scăpa de veceul din fundul curţii

Ca să desființez un fost veceu, din scânduri, fără apă sau curent electric... o coșmelie din fundul curții, aveam nevoie de plan cadastral, a povestit Marius Pieleanu, cunoscut sociolog şi comentator politic.

"M-am dus acum o săptămână și am depus o cerere, plătind 40 de lei și încă 40 pentru a doua plansă. Am stat două ore la coadă să depun cererea. Am așteptat 7 zile, m-am întors la Romexpo, unde se află Agenția pentru cadastru, din subordinea Ministerului Dezvoltării. Altă coadă de două ore. Scandal, înghesuială. Când am întrebat de ce suntem ținuți la coadă a intervenit un bodigard, să mă dea afară. Atunci am observat că numărul bodigarzilor angajați de Agenție să o păzească este mai mare decât al funcționarilor de la ghișee. Am stat, deci, 4 ore la coadă pentru două foi A4, a căror printare a durat 30 de secunde. Atenție: vorbim despre o fabrică de bani, acest cadastru, care se autofinanțează, încasează 80 de lei pentru două printuri. În plus, a consumat milioane de euro, de la Ministerul lui Sevil Shaideh, pentru eficientizarea activității. Pe ce s-au dus banii? Ce a făcut guvernul pentru reducerea birocrației?

Evident, o parte din vină o are și conducerea instituției: am observat că nu separă cozile. La același ghișeu stau și eu, care am de demolat un WC din scânduri, și cadastristul cu 50 de dosare grele. Eu aștept 4 ore, pentru un act care este eliberat în 30 de secunde. El lucrează, face profit, eu pierd timpul în care ar trebui să produc bani din care Sevil Shhaideh să plătească lefurile celor de la Cadastru. Am vrut să vorbesc cu directorul, să-i spun că nu e normal ca oamenii obișnuiți să stea la același ghișeu cu profesioniștii. Mi s-a spus să las cerere pentru a discuta cu directorul, la Registratură și voi primi răspuns, când poate să mă primească, în 30 de zile.

O întreabă cetățeanul Marius Pieleanu pe dna Shhaideh, dacă ea crede că va dezvolta ceva în România cu astfel de instituții, pe care le păstorește? Să nu credeți că e vorba doar despre nepăsarea funcționarilor. Este vorba și despre șpagă, despre așa numita mică corupție, despre cafeaua sau ciocolată dată funcționarului, ca să te rezolve, să nu pierzi o zi de muncă, sau despre alte aranjamente cu cei care au multe dosare de rezolvat și vor să intre prin față, să nu stea la rând”, a spus cunoscutul sociolog Marius Pieleanu, citat de dcnews.ro.

Galerie foto


Vizualizări: 3,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: