Probleme cu fronturile de lucru în toate carierele din Gorj. Soluțiile lui Burlan!

Se acutizează lipsa fronturilor de lucru în carierele de cărbune din județul Gorj. Peste tot sunt probleme cu rezervele, iar oficialii Complexului Energetic Oltenia lucrează la noi documente pentru a scoate mai multe terenuri din domeniul silvic ca, mai apoi, să înceapă defrișările și să sape după cărbune.

Cele mai mici probleme, spune șeful companiei, sunt la Cariera Jilț Nord. „În ultimii ani, s-au exploatat rezervele active. Dacă nu ne recunoaștem problemele, înseamnă că nu avem orizonturi pentru a le rezolva. Există probleme cu asigurarea fronturilor de lucru în toate carierele, mai puțin în Cariera Jilț Nord, care a obținut exproprierea pe utilitate publică în 2015, a obținut în 2018 Hotărâre de Guvern pentru scoaterea din domeniul silvic. Acolo nu avem probleme cu asigurarea fronturilor. Și acolo există probleme, biserica din satul Runcurel și câteva gospodării”, a explicat Daniel Burlan, managerul CEO.

În schimb, pentru Cariera Pinoasa, de exemplu, oficialii companiei încă întocmesc documentații ca să scoată pădurile din domeniul silvic ca să poată începe exploatarea cărbunelui și să extindă cariera. „Cariera Pinoasa, la sfârșitul anului trecut, eram pe punctul de a obține HG pentru expropriere de utilitate publică. S-a invocat faptul că erau opt gospodării pe acel teritoriu. Este întocmită documentația, mai trebuie obținut avizul pe planul parcelar la Primăria Fărcășești pentru a se înainta documentația Ministerului Economiei. După aceea, urmează alte HG de scoatere din domeniul silvic”, a mai spus Burlan, la Accent TV.

Chiar dacă vor fi făcute documentațiile, problema nu va fi ca și rezolvată, pentru că sunt milioane de tone de steril care trebuie date la o parte pentru a se ajunge la primul strat de cărbune.

Vizualizări: 4,867

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: