Procesul de confiscare a averii lui Brădişteanu a fost suspendat

Curtea de Apel Bucureşti a decis suspendarea procesului lui Şerban Brădişteanu în care Agenţia Naţională de Integritate a cerut confiscarea averii sale, acesta fiind primul cetăţean de onoare al municipiului Târgu Jiu implicat într-o anchetă penală. Magistraţii au cerut şi sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la articolul 44 din Legea 144/2007 privind Agenţia Naţională de Integritate.  
 Instanţa a admis, prin decizia de ieri, în parte, cererea avocaţilor privind sesizarea Curţii Constituţionale pentru a verifica legalitatea unor articole din legea de înfiinţare şi organizare a agenţiei. Sesizarea va viza numai articolul 44. Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs.
 Cu o zi înainte, avocatul lui Brădişteanu a invocat, în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti, excepţia de neconstituţionalitate a mai multor articole din legea privind ANI arătând că actele de constatare ale instituţiei nu pot fi supuse cenzurii instanţei. De asemenea, avocatul a susţinut că instituţia, prin lipsa unui control judecătoresc, încalcă separaţia puterilor în stat. Pe de altă parte, reprezentantul ANI a explicat că agenţia funcţionează ca un organ de specialitate al Administraţiei Publice Centrale, ca autoritate autonomă şi că articolele invocate nu au legătură cu dosarul Brădişteanu. Procurorul de şedinţă a spus că numai art. 44 îndeplineşte condiţiile pentru admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, restul textelor invocate neavând legătură cu dosarul Brădişteanu.

 Cerere de confiscare a 4 milioane de euro

 ANI a cerut instanţei confiscarea sumei de aproximativ patru milioane de euro aparţinând medicului Şerban Alexandru Brădişteanu, bani ce ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004, atunci când a avut funcţia de senator în Parlamentul României. De asemenea, ANI a mai constatat şi existenţa conflictului de interese în ceea ce priveşte achiziţionarea unor echipamente medicale, procedură în cadrul căreia medicul Brădişteanu a deţinut calitatea de preşedinte al comisiei de licitaţie. În legătură cu această licitaţie Brădişteanu a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie, proces aflat în derulare.
 Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de către Curtea de Apel Bucureşti în baza Legii 144/2007. Din verificarea documentelor, a declaraţiilor de avere ale lui Brădişeanu, precum şi a documentelor suplimentare solicitate instituţiilor competente, de către inspectorul de integritate, "s-a constatat o diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal de către persoana în cauză", potrivit ANI. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat CAB constatarea nulităţii absolute, anularea contractului de achiziţie în valoare de 11.385.889, 58 de euro şi a beneficiilor patrimoniale rezultate în urma încheierii acestuia.

 Cetăţean de onoare de un deceniu

 Şerban Brădişteanu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Tîrgu Jiu la sfârşitul anului 1999, după ce a reuşit să realizeze primul transplant de inimă din România. Medicul este gorjean la origini, deşi nu a păstrat prea mult legătura cu meleagurile natale, în ciuda titlului oferit de autorităţile locale în urmă cu un deceniu. Acum un an, când DNA l-a trimis pe Brădişteanu în judecată pentru fapte de corupţie, autorităţile locale analizau posibilitatea de a-i retrage acestuia distincţia onorifică, însă, deocamdată, nu s-a întâmplat nimic în acest sens.


Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: