Producţia de cireşe compromisă: N-am să fac nici 10 borcane de compot

Vremea capricioasă a afectat grav culturile agricole din judeţul Gorj. În ceea ce priveşte cireşele, gorjenii spun că toată producţia este 100% compromisă.

 

Agricultorii spun că nu au cireşe nici măcar pentru conservele de iarnă proprii: „Situaţia este gravă. Nu avem nimic. A fost seria aceasta de iunie, dar nu pot să îmi explic. Au dat cu ceva în aer probabil şi, dintr-o dată, toate s-au mănit. Nu mai sunt bune. Producţia este compromisă, 100%, pentru tot sezonul. Am peste 350 de cireşi şi n-am să fac 10 borcane de compot”, a transmis Ion Hortopan, deţinătorul unor livezi de cireşi de la Rugi.

Recolta este mult mai slabă faţă de anul trecut: „Şi anul trecut a fost compromisă cam 70% recolta. Vânzări am făcut acum doi ani, când au rămas cireşe şi neculese. Până acum câţiva ani, veneau maşini din toată ţara şi stăteau în livadă până culegeai măcar 50 kg. Nu ştiu ce s-a întâmplat, dar nu mai vin”, a spus agricultorul.

Majoritatea deţinătorilor de livezi spun că, având în vedere situaţia actuală, cireşii vor ajunge lemn de foc. Deşi nu folosesc îngrăşăminte din comerţ, se pare că modificările climatice au afectat agricultura din Gorj într-un mod devastator: „Dacă o să continue aşa, în zona noastră cireşii vor ajunge lemn de foc. La noi, în zona asta, nu merge cu chimicale. Singurul îngrăşământ pe care îl folosim este gunoi de vită de grajd”, a mai adăugat Ion Hortopan.

Preţul cireşelor direct de la producător este mai accesibil decât cel de pe piaţă. Acesta se ridică undeva la 10 lei pe kg.

Vizualizări: 1,344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: