Profesor condamnat. Înșelăciuni cu excursii

Profesorul de istorie din Gorj, Iulian Nicolae Ghinoiu, care a păcălit sute de persoane cu vacanțe și excursii la prețuri atractive, a fost condamnat, miercuri, în primă instanță, de Judecătoria Târgu Jiu. Cazul a ajuns în atenția publicului în luna iunie 2019, când zeci de copii au fost abandonați pe aeroporturile din Italia și Japonia. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Profesorul Ghinoiu a primit 3 ani de închisoare pentru înșelăciune. Pedeapsa nu este cu executare, fiind suspendată pe un termen de supraveghere de 4 ani.
„În baza art. 244 alin. 1 și 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (316 acte materiale) și cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod pr. pen., condamnă inculpatul G.N. la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de înșelăciune în variantă agravată și în formă continuată. În baza (...) înlătură din conținutul constitutiv al infracțiunii deduse judecății 10 acte materiale, corespunzătoare faptelor în privința cărora a intervenit împăcarea cu persoanele vătămate. În baza art. 91 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 4 ani de la data rămânerii definitive a prezentei, stabilit şi calculat potrivit art. 92 Cod penal”, se arată în sentința pe scurt.
Potrivit anchetatorilor, profesorul Ghinoiu, în perioada ianuarie – iunie 2019, a indus în eroare peste 300 de persoane, promovând pe pagina de Facebook a asociaţiei sale organizarea unui număr de 14 excursii, ce urmau să aibă loc în diferite destinaţii din Europa, America şi Asia. Mai precis, în Marea Britanie, Rusia, Elveţia, Olanda, Italia, Franţa, Turcia, Iordania, Statele Unite ale Americii, Islanda, Japonia, Maroc, Thailanda și Emiratele Arabe Unite, profesorul încasând pentru excursii suma totală de 149.155 de euro şi 17.878 de lei.


„A creat convingerea persoanelor vătămate că entitatea juridică pe care o reprezenta are posibilitatea financiară să organizeze aceste excursii şi onora serviciile oferite, deoarece sumele de bani încasate în acest scop au fost folosite atât în interes personal, cât şi pentru a achita excursiile deja contractate şi pentru care încasase contravaloarea acestora”, au transmis procurorii.
Profesorul Ghinoiu va trebui să restituie banii pentru excursiile neonorate și să achite cheltuielile judiciare în sumă de 15.000 lei.
Judecătoria Târgu Jiu a decis menţinerea sechestrului asigurător asupra apartamentului deținut de soții Ghinoiu în comuna Chiajna din judeţul Ilfov. În plus, profesorul va trebui să lucreze 90 de zile în folosul comunității în cadrul Primăriei Chiajna.

Vizualizări: 3,925

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: