Profesorul gorjean care pregăteşte lotul naţional de informatică

Rezultate remarcabile ale olimpicilor români, coordonaţi de Eugen Nodea, singurul profesor gorjean de la loturile naţionale! În urmă cu câteva zile, România a obţinut locul I pe naţiuni la Junior Balkan Olympiad in Informatics 2015. Este vorba despre olimpiada internaţională de informatică care a avut loc în Ohrid-Macedonia. Profesorul Nodea, cel care pregăteşte lotul naţional de informatică, a trăit emoţii mari atunci când steagul României a fost purtat de olimpicii români care au obţinut medalii de aur.

Eugen Nodea este profesor la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”, iar de 4 ani face parte din Comisia Naţională de Informatică, pregătind juniorii din lotul ţării. De-a lungul activităţii a obţinut rezultate remarcabile, însă apogeul succesului l-a atins la Junior Balkan Olympiad in Informatics, când trei din cei patru reprezentanţi ai României au obţinut medalii de aur, iar unul medalie de bronz. „Mă ocup de coordonarea lotului naţional de juniori, elevi din clasele VI-VIII. După olimpiadele naţionale, în urma unui baraj, selectăm 12 elevi pentru lotul extins al României. Facem pregătiri cu ei, iar după o selecţie riguroasă rămân patru elevi cu care reprezentăm România la concursurile internaţionale. La olimpiada din Ohrid (Macedonia) au participat 9 ţări, iar România a obţinut locul I pe naţiuni. Am avut trei copii din Bucureşti care au obţinut medalie de aur (Ovidiu Răzvan Hărşan, Alexandru Petrescu şi Ion Andrei Nicolae) şi o fată din Craiova (Alexandra Udriştoiu), care a luat medalie de bronz. De trei ani, sunt liderul echipei României la Balcaniadă, tot timpul echipa noastră a obţinut rezultate deosebite, însă atunci când vezi steagul României urcat pe podium de trei copii te încearcă emoţii foarte mari”, a declarat Eugen Nodea.

nodea_cntv

Profesorul gorjean nu este remunerat pentru activitatea sa de la lotul naţional, însă nu se plânge de acest lucru. Ba mai mult, spune că satisfacţia cea mai mare este atunci când echipa României urcă pe podium. Chiar dacă i s-au oferit funcţii bine remunerate, profesorul Nodea preferă să rămână la catedră. „Îmi place la catedră, aici mă simt în elementul meu, îmi place să descopăr copii de excepţie, să lucrez cu ei, asta este cea mai mare satisfacţie a mea. Atât de elevii mei de la Colegiul Naţional „Tudor Vladmirescu”, cât şi de copiii din lotul naţional mă simt legat sufleteşte”, a mai precizat Eugen Nodea.

Pregătire online cu elevii din lotul naţional

Chiar dacă sunt din diferite zone ale ţării, cei patru elevi din lotul naţional ţin permanent legătura cu coordonatorul lor prin internet. „Cu juniorii din lotul naţional fac pregătire într-o tabără organizată, pe parcursul a 20 de zile. Restul activităţilor le desfăşurăm on-line, pe skype, prin conferinţe, ori de câte ori este nevoie. De multe ori lucrăm şi noaptea, atunci când copiii au câte o neclaritate, îmi lasă mesaj şi intru în conferinţă pentru a le explica anumite lucruri. Tot ceea ce fac, fac din pasiune, am ajuns la un anumit nivel şi nu vreau să renunţ la activitatea mea de la lotul naţional. Am avut oferte să plec în afara ţării împreună cu familia mea, însă nu le-am onorat, chiar dacă erau foarte tentante din punct de vedere financiar. Sunt legat de aceste locuri, am prieteni aici, am elevii mei şi nu voi face pasul acesta”, a declarat Eugen Nodea.

Vizualizări: 450

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: