Târgu Jiu, oraşul cu ZERO piste pentru biciclişti

Bicicliştii spun că nu au unde să facă mişcare în municipiul Târgu Jiu, în lipsa unor piste special amenajate. Reprezentanţii Trix Bike, asociaţie înfiinţată de circa un an, care reprezintă circa 200 de biciclişti, trag un semnal de alarmă. Claudiu Dragotă spune că se produc tot mai multe accidente în care victime sunt biciclişti, asta pentru că la nivelul municipiului Târgu Jiu nu există piste de biciclete, iar aceştia trebuie să se strecoare printre maşini.

„În Târgu Jiu nu prea avem unde să facem mişcare, ducem lipsă de piste de biciclete, dar noi, cei din Trix Bike, plecăm pe munţi, pe dealuri, preferăm să ne mişcăm în natură, decât în oraş. Noi tot facem apeluri la autorităţi, dar nu prea avem şanse de izbândă. Am înţeles că o să fie un plan de mobilitate, aşteptăm să-l vedem şi după aceea putem discuta. Dacă nu există infrastructură se întâmplă o grămadă de accidente", a spus Claudiu Dragotă, preşedintele asociaţiei Trix Bike.

Profesor: Interesele economice sunt mai mari

Sanda Popescu, profesor de informatică la Colegiul Naţional "Tudor Vladimirescu" din Târgu Jiu, foloseşte bicicleta de câţiva ani aproape de fiecare dată când trebuie să iasă din casă, indiferent de sezon, mai puţin atunci când pe carosabil se aşterne zăpada. „Circul cu bicicleta în mod obişnuit, adică aproape zilnic mă duc la școală cu bicicleta, la cumpărături tot cu bicicleta, peste tot cu bicicleta și am o mare problemă cu orașul acesta. Nu ne oferă deloc posibilitatea să circulăm așa cum se cuvine. Nu sunt piste de biciclete, traficul este foarte greoi, normal, pentru că sunt maşini, sunt parcate pe toate străduţele, pe toate spaţiile care sunt libere, iar autorităţile nu fac nimic şi nu doresc să se schimbe ceva. Probabil că interesele economice sunt mai mari, ca să ia bani de pe parcări, în loc să construiască nişte piste de biciclete şi să îi facă pe oameni să conştientizeze că e mai sănătos şi pentru ei, şi pentru copiii lor. Vin la şcoală părinţii cu copii de 10 ani cu maşina, în loc să existe posibilitatea să venim civilizat, cu bicicletele", a spus profesorul Sanda Popescu.    

SANDA_POPESCU_PROF_CNTV_2 

Marş al bicicliştilor

Câteva zeci de biciclişti au luat parte vineri, 17 septembrie la un marş ce s-a desfăşurat pe Insuliţa de pe Jiu, pentru a îndemna astfel populaţia la un stil de viaţă cât mai sănătos. Evenimentul a fost organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj şi a făcut parte din evenimentul ecologic "Săptămâna mobilităţii ", marcat în fiecare an în perioada 16-22 septembrie.

Vizualizări: 538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: