Programul de căldură, redus într-un spital din Gorj

Spitalele din judeţul Gorj strâng cureaua în prag de iarnă. Pentru că banii sunt tot mai puţini şi facturile la utilităţi, alimente şi medicamente sunt tot mai mari, se iau decizii radicale. La Novaci, de exemplu, va fi redus cu o oră programul de căldură. Directorul unităţii medicale speră să se mai reducă, astfel, cheltuielile în sezonul rece mai ales că facturile la curent, de exemplu, sunt de aproape patru ori mai mari faţă de acum trei ani.

Spitalul din Novaci nu are gaze. Este încălzit pe bază de motorină. Are boilere care încălzesc apa şi consumul de energie creşte, în această perioadă. Ziua, becurile stau mai mult stinse atât pe holuri, cât şi în saloane. Aparatura medicală însă consumă mult curent, dar nici nu poate fi scoasă din priză aşa că oficialii spitalului încearcă să facă economii la alte capitole.

“N-avem ce să mai oprim, nu avem ce să facem. O să încercăm să mai reducem programul de căldură, dar cât poţi să reduci? De la opt ore, să reduci la şapte ore? Dar, mă rog, e un câştig şi acolo. Se foloseşte mai multă energie electrică, în această perioadă. Şi pe iluminat deşi noi am trecut totul pe led-uri de cinci ani. Încercăm să facem tot felul de economii, dar sunt anumite aparate pe care, niciodată, nu le poţi opri de la funcţionare. În spital, nu e acelaşi lucru ca într-un birou din orice instituţie. Se fac economii în sensul că fiecare a înţeles că trebuie să aibă grijă de câtă apă consumă când se spală şi de câte ori aprinde becul, dar creşte noaptea, se miceşte ziua. Să sperăm că vom reuşi să trecem şi peste această iarnă deşi au crescut preţurile foarte mult şi la alimente, şi la medicamente”, a declarat directorul Spitalului Orăşenesc din Novaci, Emil Grigore.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019, directorul a explicat că factura la curent este de aproape patru ori mai mare. „Factura la curent era undeva la 22 de mii, în 2019. Anul acesta, în august 2022, a fost 72 de mii. Faceţi socoteala să vedeţi de câte ori a crescut preţul. A crescut preţul la motorină, chiar dacă e subvenţionată. Noi ne încălzim cu motorină fără taxe şi accize, dar preţul este mare. Nu avem gaze, nu avem decât încălzire centrală, dar fără apă caldă. În fiecare salon, trebuie să avem apă caldă, în fiecare cabinet. Acestea sunt normele”, a mai spus directorul Emil Grigore.

Măsuri se iau şi în cel mai mare spital din Gorj. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în ultimele luni, becurile din cinci secţii au fost înlocuite cu unele economice sau cu sisteme cu senzori. „Au fost înlocuite becurile cu led-uri. De asemenea, avem secţii unde avem iluminat cu senzori. Se sting becurile atunci când nu trece nimeni prin acea zonă. Se va încerca o reducere a consumului. La TESA, se poate face reducere. În secţii, este mai complicat. Aparatura nu poate fi oprită şi economii foarte, foarte mari nu pot fi făcute”, a spus Mihaela Ţicleanu, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu Jiu.

Până acum, nu a fost pornită căldura în unităţile spitaliceşti.

Vizualizări: 636

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: