Programul PNI, verificat. De ce nu au ajuns banii la complexuri!

Ministrul Economiei verifică de ce complexurile energetice nu au primit banii care li se cuveneau prin Planul Național de Investiții. Potrivit legii, companiile energetice pot recupera o parte din banii pe care i-au cheltuit cu certificatele CO2, cu condiția să facă investiții de mediu și în modernizare. Investițiile au fost făcute, dar banii au fost mai mult promiși decât dați.

Ministrul Toma Petcu, prezent la o emisiune la dcnews.ro, a spus că la nivelul ministerului s-au strâns sume din certificate CO2, în aproximativ 10 ani, de aproximativ un miliard de lei. „Acest miliard de lei până anul trecut nu a fost distribuit spre nicio companie. Anul trecut s-au distribuit, pe contracte încheiate, acest program PNI, 800 de milioane. Singurele companii ale statului care au accesat sume sunt CE Oltenia şi Romgaz-ul. 400 milioane au ajuns însă la Petrom. Dacă aceşti bani ar fi fost injectaţi către Oltenia şi Hunedoara, de-a lungul timpului, cred că ar fi reuşit să-şi rezolve o mare parte din problemele de modernizare a grupurilor energetice şi de respectare a normelor de mediu. S-a stat cu aceşti bani şi nu am înţeles de ce”, a spus ministrul.

Petcu a cerut să se verifice de ce banii au ajuns la unele companii, în detrimentul altora: „În luna februarie am solicitat primului ministru să trimită corpul de control pentru verificarea programului PNI pe anul trecut; este în lucru şi o să comunicăm. Ne-a rămas o rezervă de 200 de milioane, vedem ce mai colectăm, şi împing cele două companii să scrie proiecte şi să depună pentru modernizarea grupurilor şi finanţarea lor prin PNI. Nu înţeleg de ce nu s-au sprijinit aceste companii cu probleme, dar o să verificăm”.

La apariția legii, CE Oltenia a introdus în PNI următoarele proiecte şi date de începere a lucrărilor: Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 7 pe lignit Işalniţa -2013, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 4, de 330 MW, pe lignit, Rovinari-2013, Bloc de 500 MW, pe lignit, parametri supracritici-2013, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW, pe lignit-2014, Bloc pe lignit local, parametri ultrasupracritici Işaniţa-2015, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 3 pe lignit Turceni-2015, Reabilitarea şi modernizarea blocului nr.6, de 330 MW, pe lignit Turceni-2015, Centrală de cogenerare cu ciclu  combinat cu turbină pe gaz Craiova-2016.

Vizualizări: 1,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: